Begeleiden van pilots bij integrale risicoanalyse wateroverlast
Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben zoals het falen van een regionale waterkering, het inunderen van watergangen en sloten, het afstromen van regenwater over het maaiveld of het overlopen van riolen bij hevige regenval. Deze verschillende oorzaken van wateroverlast hebben ieder hun eigen veiligheids- en risicobenadering in de vorm van ontwerprichtlijnen en normeringen, maar deze sluiten…
Lees meerGebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling
Waternet werkt aan een gebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling. Doel is om meer zicht te krijgen op de ruimtelijke ontwikkelingen in het beheergebied van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht (AGV) en de impact daarvan op het watersysteem. Woningbouw, ontwikkeling van bedrijventerreinen en realisatie van natuuropgaven krijgen in de gebiedsagenda een plek, inclusief een duiding van…
Lees meerVerzekeren van schade door wateroverlast en overstromingen
Om ervoor te zorgen dat kennis zich verspreidt, zijn weg vindt naar gebruikers en optimaal wordt benut, laat STOWA sinds enkele jaren ‘Deltafacts’ opstellen. Deltafacts zijn online kennisdossiers met een korte, krachtige samenvatting van de ‘state of the art’-kennis over een bepaalde kennisvraag op het gebied van waterbeheer, klimaatverandering en waterkwaliteit. Na de watersnood in…
Lees meerPlan van aanpak klimaatverandering en waterkwaliteit
Waterkwaliteit en klimaatverandering in de stad Momenteel worden overal in Nederland stresstesten uitgevoerd en adaptatiestrategieën voor klimaatverandering opgesteld. De focus ligt hierbij op het in beeld brengen van de kwetsbaarheid voor wateroverlast, droogte, hitte en de gevolgen van overstromingen. Binnen deze aanpak is vooralsnog weinig aandacht voor het effect van klimaatverandering op de waterkwaliteit. STOWA…
Lees meerDoorontwikkeling methodiek schatten van waterschade
De afgelopen jaren zijn er in Nederland verscheidene waterschadeschatters ontwikkeld. Elke waterschadeschatter heeft een andere benadering van het simuleren van de schade bij wateroverlast of overstromingen (schademethodiek). De STOWA-commissie Wateroverlast heeft de vraag gesteld of het mogelijk is en meerwaarde biedt om toe te werken naar één instrument/methodiek, waarmee de schade door wateroverlast in de…
Lees meerEconomische illustratie voor regenbestendig Amsterdam
Hoe maak je een stad als Amsterdam bestand tegen hoosbuien? Daarvoor is, op initiatief van Waternet, het project Amsterdam Rainproof in het leven geroepen. Door klimaatverandering neemt de kans op extreme regenbuien toe en dit veroorzaakt (steeds vaker) schade zolang er geen regenbestendige maatregelen worden getroffen. Denk hierbij aan straten die water doorlaten, een groen…
Lees meerAdvies bodemtaken provincie Zeeland
Provincie Zeeland anticipeert op haar rol en wettelijke taken op het gebied van bodem en grondwaterkwaliteit onder de Omgevingswet. Een groot deel van de bodemtaken is in 2013 overgegaan naar de Regionale Uitvoeringsdienst. Daarmee is ook een gedeelte van de kennis niet meer ‘in huis’ aanwezig. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet vervalt de Wet…
Lees meerTransitiemanagement Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
Je wilt iets nieuws en anders. Hoe start je dan en hoe kom je verder? In visies vinden we elkaar wel. En in pilots trekken, zijn we bedreven. Maar dan; hoe verder als implementatie aan de orde is? Aan welke knoppen kun je draaien om een transitie te ondersteunen? Verschillende dossiers kennen een transitieopgave. Zo…
Lees meerVoorzitter Platform projectleiders Ondergrond
In opdracht van IPO fungeert Astrid Slegers van Ambient als voorzitter van het interprovinciaal overleg over duurzame ondergrond (DOG). Doel van het platform is om ervaringen uit te wisselen en een gezamenlijke standpuntbepaling te formeren rond diverse onderwerpen inzake de ondergrond. Dit betreft onder andere de Mijnbouwwet en geothermie. Aan het platform nemen vertegenwoordigers van…
Lees meerNationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden
Het beperken van broeikasgasemissies als gevolg van de afbraak van veen is onderdeel van het Klimaatakkoord. Daarom is met behulp van klimaatgelden een nationaal onderzoeksprogramma gestart waarin de uitstoot van broeikasgassen uit veenbodems gemeten zal gaan worden: het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden. Doel van het onderzoek is om meerjarig de effectiviteit van verschillende maatregelen tegen…
Lees meer