Haalbaarheidsstudie indicator vergrijzing grondwater
Veel mensen die zich bezighouden met grondwaterkwaliteit in Nederland maken zich zorgen over ‘vergrijzing’ van het grondwater: “De voortschrijdende, sluimerende, beïnvloeding van de chemische kwaliteit van grondwater tot steeds grotere diepte” (STOWA-rapport 2022-23). Op dit moment wordt de chemische toestand van grondwaterlichamen beoordeeld aan de hand van normen uit de Grondwaterrichtlijn en drempelwaarden. Er zijn…
Lees meerTransacademic Interface Manager (TIM) – Resilient Dutch sand landscapes (NWO-RESHAPE)
Bij het ontwikkelen van kennis is het van belang om voor ogen te houden waarvoor en door wie kennis wordt gebruikt. Bij (wetenschappelijke) onderzoeksprogramma’s wordt daar steeds meer aandacht aan besteed, bijvoorbeeld bij projecten gefinancierd binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksprogramma Nature-inspired water system solutions for RESilient DutcH sand landscAPEs (RESHAPE) heeft daarom een…
Lees meerMeerjarenprogramma voor afstemming waterstandaarden
Het rapport ‘Water verbindt standaarden’ (2023) laat vanuit waterperspectief de samenhang zien tussen de standaarden voor projecten in de fysieke leefomgeving van CROW, ISSO, NEN, Stichting RIONED en de ‘Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Ambient is gevraagd om als vervolg samen met de standaardisatie-organisaties en verantwoordelijke ministeries een meerjarenprogramma op te stellen…
Lees meerProcesondersteuning Werkgroep Aanpak Opkomende Stoffen
De chemische en ecologische waterkwaliteit in Nederland staat onder druk. Er is een toenemende zorg in de samenleving over de nadelige effecten van zogenaamde opkomende stoffen in oppervlakte- en grondwater. Dit zijn stoffen waarvan de schadelijkheid nog niet is vastgesteld, maar waarvan het vermoeden bestaat dat ze wel schadelijk kunnen zijn voor de mens of…
Lees meerMonitoring Waterveiligheidsoverleg Rijkswaterstaat
Het borgen van kennis van waterveiligheid staat hoog op de agenda bij Rijkswaterstaat. Hiervoor zijn acties opgenomen in het ‘Actieplan borgen kennis waterveiligheid’. In het Actieplan zijn de kennisopgave en de acties beschreven voor concrete thema’s. Daarnaast is het belangrijk om het uitvoeren van de acties te faciliteren door het wegnemen van belemmerende patronen. De…
Lees meerProjectcoördinatie onderzoeksagenda Woning-Wijk-Watersysteem
In 2021 startte STOWA met de onderzoeksagenda Woning-Wijk-Watersysteem. Hierin wordt kennis opgedaan en gedeeld over de interactie tussen oppervlakte-, regen- en grondwater in bebouwd gebied, in relatie tot klimaatadaptieve maatregelen en de omgang daarmee door waterschappen. Ambient is voor STOWA coördinator van dit programma. Onder begeleiding van Ambient zijn een aantal projecten uit dit programma…
Lees meerStortplaatsen onder de Omgevingswet
Naar aanleiding van het aantreffen van een tot op heden onbekend risico bij een gesloten stortplaats in de provincie Zuid-Holland, is bij alle gesloten stortplaatsen in het beheergebied gestart met een grondwateronderzoek. Dit grondwateronderzoek moet duidelijkheid bieden of er zich ook bij andere gesloten stortplaatsen risico’s voordoen die eerder onbekend waren. De risico’s houden met…
Lees meerActualisatie Branchestandaard gemeentelijke watertaken
De Branchestandaard gemeentelijke watertaken beschrijft welke activiteiten, kennis en competenties nodig zijn voor het uitvoeren van de gemeentelijke watertaken. Al meer dan de helft van de gemeenten heeft de Branchestandaard gebruikt. Een succesvol instrument blijft alleen succesvol als het regelmatig getoetst wordt aan de actualiteit. Stichting RIONED heeft al een gedeelte geactualiseerd. Ambient completeert de…
Lees meerProgrammamanagement Veen en Water
In het veenweidegebied daalt de bodem onder andere als gevolg van veenoxidatie. Daarbij komen er broeikasgassen vrij. Een van de oplossingsrichtingen om bodemdaling en broeikasgasemissie tegen te gaan, is de verandering van het waterpeil. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de waterschappen. In 2023 ging het (kennis)programma Veen en Water van start. Met dit…
Lees meerTransacademic Interface Manager (TIM) – Living on Soft Soils (NWA-ORC-LOSS)
Bij het ontwikkelen van kennis is het van belang om voor ogen te houden waarvoor en door wie kennis wordt gebruikt. Bij (wetenschappelijke) onderzoeksprogramma’s wordt daar steeds meer aandacht aan besteed, bijvoorbeeld bij projecten gefinancierd binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksprogramma Living on Soft Soils – Subsidence & Society (LOSS) heeft daarom een Transacademic…
Lees meer