Evaluatie Woningscans Limburg

Ingang huis met zandzakken

Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) werkt aan het waterweerbaar maken van de inwoners van Limburg. Eén van de producten uit dit programma is een pilot Woningscans. Een deskundige komt bij de bewoner thuis langs om advies te geven over hoe de woning beter beschermd kan worden tegen wateroverlast. Het programma WRL heeft Ambient…

Lees meer

Secretaris Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie 

Het Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie (IKBE) is een ambtelijk netwerk dat opgericht is in 2020. Het IKBE richt zich op kennisdeling over governancevraagstukken voor de ondergrond met het oog op de warmtetransitie. Uitgevoerd door Rijkswaterstaat in opdracht van het Ministerie van IenW, werkt het IKBE samen met het ministerie van EZK en de Rijksdienst voor Ondernemend…

Lees meer

Programmamanager/aanjager DigiShape

Digitaal bord

DigiShape is een open innovatieplatform van en voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden, die samen de grote potentie van digitalisering voor de watersector willen benutten. Naast het zijn van een netwerk en het zijn van een platform waar kennis uitgewisseld wordt, wil DigiShape de komende jaren de slag maken om innovatieve pre-competitieve projecten te initiëren en…

Lees meer

Meerjarenprogramma voor afstemming waterstandaarden

Het rapport ‘Water verbindt standaarden’ (2023) laat vanuit waterperspectief de samenhang zien tussen de standaarden voor projecten in de fysieke leefomgeving van CROW, ISSO, NEN, Stichting RIONED en de ‘Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Ambient is gevraagd om als vervolg samen met de standaardisatie-organisaties en verantwoordelijke ministeries een meerjarenprogramma op te stellen…

Lees meer

Prioriteringstool Planadvies voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Het team Planadvies van waterschap Amstel, Gooi en Vecht beoordeelt ruimtelijke plannen van omgevingspartijen (zoals gemeenten en natuurorganisaties) en adviseert over onderwerpen als waterkwaliteit, waterkwantiteit, biodiversiteit en bodemdaling. Ook legt ze de regelgeving uit (omgevingsplan en waterschapsverordening, etc.). Het gaat hierbij om nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals de bouw van een nieuwe wijk of natuurontwikkeling. Naar aanleiding…

Lees meer

Procesondersteuning Werkgroep Aanpak Opkomende Stoffen

Watermonsters verzamelen

De chemische en ecologische waterkwaliteit in Nederland staat onder druk. Er is een toenemende zorg in de samenleving over de nadelige effecten van zogenaamde opkomende stoffen in oppervlakte- en grondwater. Dit zijn stoffen waarvan de schadelijkheid nog niet is vastgesteld, maar waarvan het vermoeden bestaat dat ze wel schadelijk kunnen zijn voor de mens of…

Lees meer

Planadvies Water voor Waternet

Waterplas in Weesp

De afdeling Waterplannen en Besturing beoordeelt en adviseert in ontwikkelplannen van omgevingspartijen (zoals gemeenten en natuurorganisaties) over onderwerpen als waterkwaliteit, waterkwantiteit, biodiversiteit en bodemdaling. Ook legt ze de regelgeving (Omgevingswet, Waterschapsverordening, etc.) uit. Het gaat hierbij om nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals de bouw van een nieuwe wijk of natuurontwikkeling. Ambient is gevraagd Waternet te ondersteunen als…

Lees meer

Projectcoördinatie onderzoeksagenda Woning-Wijk-Watersysteem

Gracht in de stad met waterlelies

In 2021 startte STOWA met de onderzoeksagenda Woning-Wijk-Watersysteem. Hierin wordt kennis opgedaan en gedeeld over de interactie tussen oppervlakte-, regen- en grondwater in bebouwd gebied, in relatie tot klimaatadaptieve maatregelen en de omgang daarmee door waterschappen. Ambient is voor STOWA coördinator van dit programma. Onder begeleiding van Ambient zijn een aantal projecten uit dit programma…

Lees meer

Programmamanagement Veen en Water

In het veenweidegebied daalt de bodem onder andere als gevolg van veenoxidatie. Daarbij komen er broeikasgassen vrij. Een van de oplossingsrichtingen om bodemdaling en broeikasgasemissie tegen te gaan, is de verandering van het waterpeil. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de waterschappen. In 2023 ging het (kennis)programma Veen en Water van start. Met dit…

Lees meer

Begeleiding onderzoek ‘Broeikasgassen uit oppervlaktewater’

Om de klimaatdoelstellingen te halen is het van belang om broeikasgassen te reduceren. Voor veel van de bronnen zijn concrete doelstellingen geformuleerd. Echter, dat is niet het geval voor de broeikasgassen uit oppervlaktewater. De exacte omvang van de emissie uit de Nederlandse oppervlaktewateren is onbekend en wordt op ca. 5% van de totale Nederlandse emissie…

Lees meer