Projectleider landelijk kernteam wateroverlast
Voor het regionaal waterbeheer zijn in het Nationaal Bestuursakkoord Water (2003) afspraken gemaakt over normen voor wateroverlast vanuit oppervlaktewater. Deze normen zijn op basis van de Waterwet, en later de Omgevingswet, vastgelegd in de provinciale verordeningen. Ze vormen de basis voor de dimensionering van de afvoer- en bergingscapaciteit van regionale watersystemen. In het advies van…
Lees meerImplementatie milieuhygiënische bodemdata in de BRO
De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt uitgebreid met het domein Milieukwaliteit. De provincies hebben een grote rol in de uitbreiding van de BRO, hetzij als bronhouder, hetzij als dataleverancier. Ambient is door BIJ12 gevraagd om de stand van zaken bij alle provincies in kaart te brengen richting de wijziging van de wet BRO op 1 juli…
Lees meerMonitoring robuustheid omgevingsdiensten
In het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH (IBP VTH) zijn robuustheidscriteria geformuleerd. Per 1 april 2026 moet elke omgevingsdienst (OD) daaraan voldoen om in de toekomst met behoud van kwaliteit te kunnen blijven functioneren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) voert de regie op het proces om te komen tot robuuste omgevingsdiensten. Ambient is gevraagd…
Lees meerEvaluatie Woningscans Limburg
Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) werkt aan het waterweerbaar maken van de inwoners van Limburg. Eén van de producten uit dit programma is een pilot Woningscans. Een deskundige komt bij de bewoner thuis langs om advies te geven over hoe de woning beter beschermd kan worden tegen wateroverlast. Het programma WRL heeft Ambient…
Lees meerSecretaris Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie
Het Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie (IKBE) is een ambtelijk netwerk dat opgericht is in 2020. Het IKBE richt zich op kennisdeling over governancevraagstukken voor de ondergrond met het oog op de warmtetransitie. Uitgevoerd door Rijkswaterstaat in opdracht van het Ministerie van IenW, werkt het IKBE samen met het ministerie van EZK en de Rijksdienst voor Ondernemend…
Lees meerProgrammamanager/aanjager DigiShape
DigiShape is een open innovatieplatform van en voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden, die samen de grote potentie van digitalisering voor de watersector willen benutten. Naast het zijn van een netwerk en het zijn van een platform waar kennis uitgewisseld wordt, wil DigiShape de komende jaren de slag maken om innovatieve pre-competitieve projecten te initiëren en…
Lees meerMeerjarenprogramma voor afstemming waterstandaarden
Het rapport ‘Water verbindt standaarden’ (2023) laat vanuit waterperspectief de samenhang zien tussen de standaarden voor projecten in de fysieke leefomgeving van CROW, ISSO, NEN, Stichting RIONED (de standaardisatie organisaties, sdo’s) en de ‘Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Ambient heeft samen met de standaardisatie-organisaties en verantwoordelijke ministeries een meerjarenprogramma opgesteld voor hemelwater,…
Lees meerPrioriteringstool Planadvies voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Het team Planadvies van waterschap Amstel, Gooi en Vecht beoordeelt ruimtelijke plannen van omgevingspartijen (zoals gemeenten en natuurorganisaties) en adviseert over onderwerpen als waterkwaliteit, waterkwantiteit, biodiversiteit en bodemdaling. Ook legt ze de regelgeving uit (omgevingsplan en waterschapsverordening, etc.). Het gaat hierbij om nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals de bouw van een nieuwe wijk of natuurontwikkeling. Naar aanleiding…
Lees meerProcesondersteuning Werkgroep Aanpak Opkomende Stoffen
De chemische en ecologische waterkwaliteit in Nederland staat onder druk. Er is een toenemende zorg in de samenleving over de nadelige effecten van zogenaamde opkomende stoffen in oppervlakte- en grondwater. Dit zijn stoffen waarvan de schadelijkheid nog niet is vastgesteld, maar waarvan het vermoeden bestaat dat ze wel schadelijk kunnen zijn voor de mens of…
Lees meerPlanadvies Water voor Waternet
De afdeling Waterplannen en Besturing beoordeelt en adviseert in ontwikkelplannen van omgevingspartijen (zoals gemeenten en natuurorganisaties) over onderwerpen als waterkwaliteit, waterkwantiteit, biodiversiteit en bodemdaling. Ook legt ze de regelgeving (Omgevingswet, Waterschapsverordening, etc.) uit. Het gaat hierbij om nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals de bouw van een nieuwe wijk of natuurontwikkeling. Ambient is gevraagd Waternet te ondersteunen als…
Lees meer