Bodemdaling in veengebieden

Bodemdaling in slappe bodems kent diverse oorzaken, zoals zetting, klink en oxidatie van veen als gevolg van ontwatering voor de landbouw. De daling van het maaiveld en het peil heeft verschillende gevolgen, waaronder verdroging in natuurgebieden, toenemende kwel in landbouwpolders, funderingsschade, verzakking van en scheurvorming in wegen, schade aan riolering, hogere uitstoot van CO2, instabiliteit van waterlopen en veenkades, versterkte emissie van stikstof, fosfaat en sulfaat naar het oppervlakte- en grondwater, afname van biodiversiteit, vermindering van waterbergend vermogen van de bodem en verlies van recreatieve waarde.

De veenwaterschappen hebben zich verenigd en besloten om gezamenlijk kennis te delen en van elkaar te leren. Het gaat hierbij om ontwikkelingen en innovaties om bodemdaling te verminderen, tegen te gaan of zelfs de veenbodem te laten groeien. De focus ligt hierbij op kennis over nieuwe oplossingen en de relatie met waterbeheer, maar ook op de haalbaarheid in economische en maatschappelijke zin.

Ambient levert namens de STOWA de coördinator van dit kennisprogramma. In totaal zijn acht waterschappen actief betrokken en zijn er verbindingen gelegd met andere netwerken (waaronder het Platform Slappe Bodems). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


FaLang translation system by Faboba