Financiering stedelijk waterbeheer

Naar aanleiding van de OESO-rapportage Water Governance in The Netherlands ‘Fit for the Future’ vindt een dialoog plaats met de partners van het Bestuursakkoord Water over de financiering van het Nederlandse waterbeheer op de lange termijn. Eén van de thema’s in deze dialoog is het stedelijk waterbeheer. Op verzoek van het ministerie van I&M en de VNG begeleidt Ambient een ambtelijke werkgroep over de financiering van het stedelijk waterbeheer. De werkgroep heeft als doel om daar waar nuttig en nodig voorstellen uit te werken voor aanpassingen van het huidige stelsel naar een meer duurzame en toekomstbestendige financiering van het stedelijk waterbeheer.

De centrale vraag is hoe op langere termijn principes als ‘gebruiker, vervuiler, veroorzaker, belanghebbende betaalt’ nog beter toegepast kunnen worden in de financiering van het Nederlandse waterbeheer. Eén van de vragen die hieruit voortkomt: Welke (financiële) instrumenten in de toekomst, waar nuttig en nodig, kunnen effectief bijdragen aan het vasthouden van en voorkomen van het afvoeren van relatief schoon hemelwater naar de zuivering, zodat de maatschappelijke kosten op de lange termijn naar beneden kunnen?

De Werkgroep Financiering Stedelijk Waterbeheer heeft in de brede context van het stedelijk waterbeheer de huidige situatie, relevante trends en ontwikkelingen en potentiële knelpunten in de financiering in beeld gebracht. Voor de meest urgente knelpunten worden oplossingsrichtingen uitgewerkt die de basis zullen vormen van een bestuurlijke dialoog. Bij vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

FaLang translation system by Faboba