Modernisering rioolheffing gemeente Almere 

De gemeente Almere heeft de ambitie om de heffingssystematiek van de rioolheffing te moderniseren. De huidige systematiek, waarbij elke perceeleigenaar hetzelfde bedrag betaalt, wordt in toenemende mate als onrechtvaardig ervaren.

Een gemeente is vrij om invulling te geven aan een heffingssystematiek. In het nieuwe waterplan van de gemeente Almere is een uitwerkingsopdracht geformuleerd om de rioolheffing te moderniseren. Ambient ondersteunt de gemeente bij dit traject.

Bij het moderniseren van de rioolheffing komt aan aantal principiƫle vragen aan de orde:

  • Wat wordt gezien als een meer rechtvaardig systeem? Ligt de nadruk daarbij op solidariteit, betalen naar belang of betalen naar kostenveroorzaking?
  • In hoeverre wordt de rioolheffing gezien als een instrument om waterbewustzijn te vergroten of gedragsverandering van gebouw- en perceeleigenaren te stimuleren?

 

Bij het uitwerken voor (varianten van) een voorstel voor de inrichting van de rioolheffing zijn verschillende variabelen te onderscheiden:

  • Splitsing van rioolheffing in een afvalwaterheffing en een hemelwater-/grondwaterheffing.
  • Opbouw rioolheffing in onderdelen: afvalwater (gebruiker), regenwater collectief (gebruiker) en regenwater perceel (eigenaar).
  • Heffingsmaatstaf (grondslag) rioolheffing, eventueel per onderdeel.
  • Ruimtelijke tariefdifferentiatie.

 

Onderdeel van het proces is om te komen tot een gedragen voorstel voor de modernisering van de rioolheffing in overleg en afstemming met verschillende afdelingen binnen de gemeente over de genoemde principiƫle vragen en variabelen. Ook worden verschillende varianten uitgewerkt en de verschuiving van de lasten in beeld gebracht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

FaLang translation system by Faboba