Plan van aanpak stresstest 

 
Op Prinsjesdag is het eerste Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (2018) gepresenteerd. In het Deltaplan is, in het verlengde van de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie uit 2014, de doelstelling geformuleerd om het waterrobuust en klimaatbestendig inrichten van de leefomgeving te versnellen en te intensiveren. Hierbij wordt gewerkt langs een aantal ambities, waaronder het in beeld brengen van de kwetsbaarheid door gemeenten, waterschappen en provincies samen met de betrokkenen in hun gebied met een stresstest, voor zover dat nog niet is gebeurd. De stresstesten worden vervolgens iedere 6 jaar herhaald. Op basis van de stresstesten wordt samen met gebiedspartners een risicodialoog gevoerd om een strategie op te stellen. Het doel is tweeledig: het bewustzijn over de kwetsbaarheid voor klimaatextremen vergroten en vervolgens bespreken hoe deze kwetsbaarheid met concrete maatregelen te verkleinen is. De strategie moet uiteindelijk leiden tot een uitvoeringsagenda en de uitvoering van maatregelen.
 
Het ministerie van Infrastructuur & Water staat aan de lat voor het ontwikkelen van een gestandaardiseerde stresstest, waarbij o.a. STOWA en Stichting RIONED zijn betrokken. STOWA heeft een speciale commissie wateroverlast ingesteld. De commissie heeft de ambitie om de ontwikkeling van de stresstest vanuit kennis en ervaring van de gebruikers (gemeenten en waterschappen) te voeden en te beïnvloeden. Tot op heden is de koppeling met de kennis en ervaring van de gebruikers beperkt. Daarom heeft de commissie Ambient gevraagd een Plan van Aanpak voor de stresstest uit te werken. Ambient heeft hiervoor een enquête uitgezet bij gemeenten en waterschappen en diverse interviews gehouden met experts uit het veld. Dit heeft geleid tot een notitie met gewenste uitgangspunten voor de gestandaardiseerde stresstest.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 


FaLang translation system by Faboba

Menu