Standaardisatie stresstest 

In 2018 wordt voor het thema wateroverlast gewerkt aan de standaardisatie van verschillende deelaspecten van de stresstest wateroverlast (o.a. neerslaggebeurtenis, basisgegevens en mogelijk randvoorwaarden simulatie en uitvoer). Het ministerie van I&W, STOWA en Stichting RIONED pakken dit gezamenlijk op. Het eerste onderdeel waarvoor een standaardisatie wordt uitgewerkt, is het onderdeel neerslaggebeurtenis(sen).

Het standaardiseren van de stresstest wateroverlast heeft tot doel de kwaliteit van de testresultaten te waarborgen. Daarnaast maakt standaardisatie het mogelijk om de resultaten van de test van verschillende partijen onderling te vergelijken. In het hele land moeten waterschappen en gemeenten de stresstest uitvoeren op basis van dezelfde gestandaardiseerde uitgangspunten. De standaardisatie van de stresstest zou zich met name moeten richten op afspraken over invoer (inclusief uitgangspunten en randvoorwaarden) en uitvoer (definiƫren van de kwetsbaarheid). De vergelijkbaarheid van de resultaten van de stresstesten is een belangrijk uitgangspunt van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.

Het ministerie van I&W heeft Ambient gevraagd om het standaardiseren van neerslaggebeurtenissen voor de stresstest wateroverlast te begeleiden. Door middel van drie bijeenkomsten met koplopers bij gemeenten en waterschappen, en experts op het gebied van neerslagstatistiek wordt een voorstel uitgewerkt voor de te hanteren neerslaggebeurtenis (standaardisatie) voor de stresstest wateroverlast.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


 

FaLang translation system by Faboba