Transacademic Interface Manager (TIM) – Living on Soft Soils (NWA-ORC-LOSS)
Bij het ontwikkelen van kennis is het van belang om voor ogen te houden waarvoor en door wie kennis wordt gebruikt. Bij (wetenschappelijke) onderzoeksprogramma’s wordt daar steeds meer aandacht aan besteed, bijvoorbeeld bij projecten gefinancierd binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksprogramma Living on Soft Soils – Subsidence & Society (LOSS) heeft daarom een Transacademic…
Lees meerProgrammacoördinatie Toekomstbestendig waterbeheer vanuit verbinding met het verleden
STOWA en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werken intensief samen in het programma ‘Toekomstbestendig waterbeheer vanuit verbinding met het verleden’. Ambient is voor STOWA coördinator van dit programma. Het doel van het programma is dat kennis over het verleden een vanzelfsprekend onderdeel wordt van het huidige en toekomstige regionale waterbeheer. De historie van een…
Lees meerKlimaatadaptatie vraagt afstemming waterstandaarden
Infiltratie en opvang op eigen terrein, bovengrondse afvoer, infiltratie en opvang van hevige buien op wegen en in groenvoorzieningen vragen om afstemming van en eenduidigheid in de standaarden van CROW, ISSO, Stichting RIONED en NEN. De landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving (klimaatmaatlat) versterkt die vraag. NEN-OSKA heeft Ambient de opdracht geven om…
Lees meerSecretaris Programmacommissie Watersystemen
Nederlandse waterbeheerders staan voor grote opgaven, of het nu gaat om klimaatadaptatie, veiligheid of waterkwaliteit. STOWA helpt hen daarbij, met kennisontwikkeling en -ontsluiting. Voor de organisatie daarvan heeft STOWA vier inhoudelijke programmacommissies, met elk een eigen thema: watersystemen, waterkeren, afvalwatersystemen en waterketen. Ambient levert sinds 1 september 2021 de secretaris voor de Programmacommissie Watersystemen (PCW).…
Lees meerEconomische illustratie voor regenbestendig Amsterdam
Hoe maak je een stad als Amsterdam bestand tegen hoosbuien? Daarvoor is, op initiatief van Waternet, het project Amsterdam Rainproof in het leven geroepen. Door klimaatverandering neemt de kans op extreme regenbuien toe en dit veroorzaakt (steeds vaker) schade zolang er geen regenbestendige maatregelen worden getroffen. Denk hierbij aan straten die water doorlaten, een groen…
Lees meerBodemkwaliteitsgegevens in de Basisregistratie Ondergrond
In de Basisregistratie Ondergrond zijn gegevens over de ondergrond opgenomen. De basisregistratie wordt de komende jaren verder uitgebreid, vooralsnog met gegevens van geotechnische aard. In 2019 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken daarnaast de mogelijkheid verkend ook de milieuhygiënische bodemkwaliteitsgegevens op te nemen, naar aanleiding van een motie daarover in de Tweede Kamer. Uit onderzoek…
Lees meerNationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden
Het beperken van broeikasgasemissies als gevolg van de afbraak van veen is onderdeel van het Klimaatakkoord. Daarom is met behulp van klimaatgelden een nationaal onderzoeksprogramma gestart waarin de uitstoot van broeikasgassen uit veenbodems gemeten zal gaan worden: het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden. Doel van het onderzoek is om meerjarig de effectiviteit van verschillende maatregelen tegen…
Lees meerGraafschades bij rioleringswerkzaamheden
Bij graafwerkzaamheden aan de riolering treden relatief vaak graafschades op. Graafschade leidt tot uitloop van projecten, herstelkosten en overlast. Stichting RIONED, Enexis en het Kabel- en Leidingoverleg (KLO) willen deze graafschades voorkomen. Zij zijn daarom een doorbraakproject gestart, waarin zij onderzoeken wat de oorzaken zijn van graafschades bij rioleringswerkzaamheden en welke concrete maatregelen deze schades…
Lees meerHandreiking waterbeheer en cultuurhistorie – SIKB
De wateren in Nederland kenmerken zich door eeuwenlang gebruik voor transport, landbouw, energieopwekking, om droogte te voorkomen of juist om land droog te houden. Dit historische gebruik is voor een deel zichtbaar in het landschap en voor een groot deel onzichtbaar, omdat het onder water of onder de grond zit. De waterbeheerder krijgt regelmatig te…
Lees meerRegister Externe Veiligheidsrisico’s
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) dat onder de Omgevingswet is opgesteld, zegt dat er een Register externe veiligheidsrisico’s (REV) moet komen. Het REV zorgt voor de ontsluiting van gegevens over externe veiligheid van verschillende bevoegd gezagen (o.a. gemeenten, provincies en het Rijk) naar overheden, burgers en bedrijven. Zo kan externe veiligheid op basis van de…
Lees meer