Prioriteringstool Planadvies voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Het team Planadvies van waterschap Amstel, Gooi en Vecht beoordeelt ruimtelijke plannen van omgevingspartijen (zoals gemeenten en natuurorganisaties) en adviseert over onderwerpen als waterkwaliteit, waterkwantiteit, biodiversiteit en bodemdaling. Ook legt ze de regelgeving uit (omgevingsplan en waterschapsverordening, etc.). Het gaat hierbij om nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals de bouw van een nieuwe wijk of natuurontwikkeling. Naar aanleiding…
Lees meerWater en Bodem sturend: bouwstenen voor borging in waterschapsregelgeving
Met de kamerbrieven Water en Bodem sturend en De Landelijke maatlat voor een groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving geeft het kabinet invulling aan het regeerakkoord om water en bodem sturend te maken in de ruimtelijke inrichting. Met de urgente woningbouwopgave, de opgave op natuur te herstellen en de aanhoudende klimaatverandering, loopt Nederland steeds vaker tegen…
Lees meerPlanadvies Water voor Waternet
De afdeling Waterplannen en Besturing beoordeelt en adviseert in ontwikkelplannen van omgevingspartijen (zoals gemeenten en natuurorganisaties) over onderwerpen als waterkwaliteit, waterkwantiteit, biodiversiteit en bodemdaling. Ook legt ze de regelgeving (Omgevingswet, Waterschapsverordening, etc.) uit. Het gaat hierbij om nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals de bouw van een nieuwe wijk of natuurontwikkeling. Ambient is gevraagd Waternet te ondersteunen als…
Lees meerIncompanytraining ‘Grondwater in bebouwd gebied’
Voor Wateropleidingen heeft Arnout Linckens op 30 oktober en 13 november 2023, samen met Johan Bouma van BZ Ingenieurs, een incompanytraining gegeven aan het Platform Vallei en Eem. Het onderwerp van de training was Grondwater in bebouwd gebied. In deze training leerden de deelnemers welke keuzes en dilemma’s spelen bij de grondwatertaak en hoe daarmee…
Lees meerEvaluatie stimuleringsregeling afkoppelen private terreinen Limburg
Waterschap Limburg staat voor de keuze of ze de ‘Stimuleringsregeling afkoppelen private terreinen’ gaat verlengen of stoppen. Eind 2023 eindigt de regeling, die als doel heeft particulieren bewuster te laten omgaan met regenwater. De regeling subsidieert afkoppelen tot een bedrag van €20 per vierkante meter. De helft wordt bijgedragen door het waterschap en de provincie,…
Lees meerPlanproces watertakenplan gemeente Berkelland
Gemeente Berkelland stelt een nieuw watertakenplan op. Dit nieuwe watertakenplan is de opvolger van het huidige watertakenplan (2019-2023) en wordt uitgewerkt als programma onder de gemeentelijke omgevingsvisie. In het watertakenplan beschrijft de gemeente Berkelland onder andere hoe zij invulling geeft aan de drie gemeentelijke zorgplichten: afvalwater, hemelwater en grondwater. Gemeente Berkelland en Waterschap Rijn en…
Lees meerOndersteuning Buyer Group duurzaam baggeren
Nederland, waterland. De kanalen, rivieren, vaarten en sloten worden steeds ondieper door het bezinken van zand en slib. Door te baggeren blijven de wateren op de juiste diepte en daarmee geschikt voor hun functie, bijvoorbeeld als waterafvoer of als vaarroute. Baggeren is echter een energie-intensief proces waarbij nog veel gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.…
Lees meerBegeleiden van pilots bij integrale risicoanalyse wateroverlast
Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben zoals het falen van een regionale waterkering, het inunderen van watergangen en sloten, het afstromen van regenwater over het maaiveld of het overlopen van riolen bij hevige regenval. Deze verschillende oorzaken van wateroverlast hebben ieder hun eigen veiligheids- en risicobenadering in de vorm van ontwerprichtlijnen en normeringen, maar deze sluiten…
Lees meerRekenkameronderzoek droogtebeleid op hoge zandgronden
Door klimaatverandering neemt de kans op perioden met droogte toe. Als gevolg van droogte kan schade ontstaan aan gebouwen, infrastructuur, landbouw, natuur en kan de drinkwatervoorziening in gevaar komen. De hoge zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug en de Stuwwal bij Nijmegen zijn extra kwetsbaar voor droogte omdat deze gebieden volledig afhankelijk zijn van neerslag. Wateraanvoer…
Lees meerGebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling
Waternet werkt aan een gebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling. Doel is om meer zicht te krijgen op de ruimtelijke ontwikkelingen in het beheergebied van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht (AGV) en de impact daarvan op het watersysteem. Woningbouw, ontwikkeling van bedrijventerreinen en realisatie van natuuropgaven krijgen in de gebiedsagenda een plek, inclusief een duiding van…
Lees meer