Aanpak knelpunten klimaatadaptief bouwen

Handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen en inrichten

In vervolg op het onderzoek naar de juridische mogelijkheden bij klimaatadaptief bouwen schreven Ambient en FLO Legal (voorganger was Colibri Advies) in 2020 een handreiking over decentrale regelgeving bij klimaatadaptief bouwen en inrichten. Hiermee wordt onduidelijkheid over de juridische (on)mogelijkheden weggenomen. De handreiking is in mei 2020 verschenen en hier te downloaden. In een webinar van de VNG, direct na de publicatie, lichtten Ambient en Colibri Advies de inhoud van de handreiking toe. De uitzending is hier terug te kijken.

Het uitwerken van de handreiking werd begeleid door de werkgroep ‘Verkenning (bouw)regelgeving t.b.v. klimaatbestendige inrichting’, bestaande uit vertegenwoordigers van de UvW, de VNG, IPO/provincie Noord-Holland, waterschap AGV/Waternet Amsterdam, Staf Deltacommissaris, ministerie van IenW en BZK.

Het ministerie van BZK heeft in 2022 het initiatief genomen om de handreiking decentrale regelgeving klimaatbestendig bouwen en inrichten te actualiseren en te verbreden. In opdracht van het ministerie en de werkgroep voeren Ambient en FLO Legal deze aanpassing uit. Het project richt zich op een actualisatie van de (bestaande) handreiking naar de instrumenten onder de Omgevingswet en een verbreding naar natuurinclusief bouwen.

De aanvulling en actualisatie van de handreiking omvat de volgende 3 punten:

  • Beleidsmatig: aanvulling van de handreiking met informatie over de relatie tussen natuurinclusief bouwen en klimaatadaptatie, de kansen die het koppelen van deze opgaven biedt en de rollen van de verschillende betrokken partijen.
  • Juridische uitwerking: actualisatie en aanvulling van de factsheets met voorstellen voor decentrale regelgeving over de thema’s hitte, droogte, wateroverlast, overstromingen, biodiversiteit en stedelijk groen.
  • Inbedding en bredere consultatie: aanvulling van de handreiking met een beschrijving van lopende initiatieven voor aanvullende normering, voorleggen van de concept-handreiking aan een brede vertegenwoordiging van de doelgroep en afronding.

In het project vindt afstemming plaats met de werkgroep bouwregelgeving, platform Samen Klimaatbestendig, regionale initiatieven & convenanten en de agenda natuurinclusief.

Projectleden

Gert Dekker

Directeur en adviseur

Meer projecten binnen Klimaatadaptatie, Omgevingswet, Stedelijk waterbeheer en (afval)waterketen, en Watersystemen en waterveiligheid

Begroeid dak

Nationale aanpak concrete doelen ruimtelijke adaptatie

In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het ministerie van I&W heeft Ambient, in samenwerking met stichting CAS en Blauwbos Land en Water Consulting, een nationale aanpak opgesteld om tot concrete doelen voor ruimtelijke adaptatie te komen. De aanpak is uitgewerkt in een notitie die op 18...
Ingang huis met zandzakken

Evaluatie Woningscans Limburg

Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) werkt aan het waterweerbaar maken van de inwoners van Limburg. Eén van de producten uit dit programma is een pilot Woningscans. Een deskundige komt bij de bewoner thuis langs om advies te geven over hoe de woning beter beschermd kan worden tegen wateroverlast....
Narrow brick path on a low grassy levee along lake Gouwzee on the island of Marken, The Netherlands under a blue sky

Analyse wenselijkheid borgen structurerende keuzes WBS in de provinciale Omgevingsverordening

Op verzoek van de provincie Noord-Holland heeft Ambient in samenwerking met TAUW en FLO Legal een analyse uitgevoerd naar de mogelijkheden van het borgen van structurerende keuzes van Water en Bodem Sturend (WBS) in de provinciale omgevingsverordening. Dit naar aanleiding van de Tweede Kamerbrief WBS van november 2022 en de...