Impactproject ‘Samen met verzekeraars naar een regenbestendige stad’
Amsterdam Rainproof is samen met TU Delft, Achmea en Waternet een project gestart gericht op schade-informatie bij een specifieke wolkbreuk in Amsterdam en mogelijke prikkels voor eigenaren van gebouwen, verzekeraars, de gemeente en het waterschap om preventief te handelen, wateroverlast te verminderen en het woongenot te vergroten. Op verzoek van het ministerie van I&M en Waternet begeleidt Ambient het impactproject. In het impactproject worden de werelden van een verzekeraar, onderzoeker, gemeente en waterschap bij elkaar gebracht. De doelstelling van het impactproject is kort samengevat:
- Inzichtelijk maken op welke manier(en) betrokken partijen kunnen anticiperen op een wolkbreuk om waterschade te verminderen en het woongenot te vergroten.
- Op basis van een concreet praktijkvoorbeeld analyseren hoe de schade-informatie van verschillende bronnen zich verhoudt tot de werkelijk geleden schade.
- Het ontwikkelen van handelingsperspectieven op basis van deze analyse in de vorm van mogelijke prikkels (incentives) voor betrokkenen en de wijze van het inwinnen en de uitwisseling van relevante informatie over schade en wateroverlast.
Het project wordt ondersteund door het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. De voorbeeldwerking van het project en de leerpunten voor andere partijen/regio’s zijn voor het stimuleringsprogramma Ruimtelijke Adaptatie belangrijk.
Projectleden
Gert Dekker
Directeur en adviseur
Meer projecten binnen Klimaatadaptatie en Stedelijk waterbeheer en (afval)waterketen
Nationale aanpak concrete doelen ruimtelijke adaptatie
In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het ministerie van I&W heeft Ambient, in samenwerking met stichting CAS en Blauwbos Land en Water Consulting, een nationale aanpak opgesteld om tot concrete doelen voor ruimtelijke adaptatie te komen. De aanpak is uitgewerkt in een notitie die op 18...
Analyse wenselijkheid borgen structurerende keuzes WBS in de provinciale Omgevingsverordening
Op verzoek van de provincie Noord-Holland heeft Ambient in samenwerking met TAUW en FLO Legal een analyse uitgevoerd naar de mogelijkheden van het borgen van structurerende keuzes van Water en Bodem Sturend (WBS) in de provinciale omgevingsverordening. Dit naar aanleiding van de Tweede Kamerbrief WBS van november 2022 en de...
Transacademic Interface Manager (TIM) – Resilient Dutch sand landscapes (NWO-RESHAPE)
Bij het ontwikkelen van kennis is het van belang om voor ogen te houden waarvoor en door wie kennis wordt gebruikt. Bij (wetenschappelijke) onderzoeksprogramma’s wordt daar steeds meer aandacht aan besteed, bijvoorbeeld bij projecten gefinancierd binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksprogramma Nature-inspired water system solutions for RESilient DutcH sand...