Bodem

Kennisprogramma Bodem en Ondergrond

Nederland wordt geconfronteerd met grote maatschappelijke opgaven in een economisch en politiek onrustige tijd. Naast de economische situatie zijn er opgaven die zich manifesteren op het vlak van klimaatverandering, gezonde leefomgeving, water, energie, grondstoffen en voedselveiligheid en -zekerheid. Bij elk van deze opgaven komt de wijze waarop de bodem en ondergrond gebruikt worden terug. Een juist gebruik van bodem en ondergrond biedt kansen bij de oplossing van maatschappelijke opgaven. Willen we de kansen benutten die bodem en ondergrond bieden, dan is het nodig om kennisontwikkeling en kennisdoorwerking te organiseren.

Daarom heeft een aantal partijen, bestaande uit bedrijven, kennisinstituten en (decentrale) overheden, begin 2014 Ambient gevraagd de wenselijkheid van een nieuw kennisprogramma bodem en ondergrond bij de relevante stakeholders na te gaan. Uit de inventarisatie is gebleken dat er veel behoefte was aan een nieuw kennisprogramma bodem en ondergrond met als kernopgaven:

  • Het koppelen van de uitdagingen op het gebied van water, voedsel, energie, klimaat, grondstoffen, natuur, etc. (zowel inhoudelijk-thematische, als bèta-gamma) aan de mogelijkheden en kansen die de bodem en ondergrond bieden.
  • Het op elkaar afstemmen van de soms conflicterende ruimtelijke claims in de bodem (al dan niet in relatie tot de bovengrond) en dit omzetten in strategieën die leiden tot een integraal en duurzaam beheer van de bodem.
  • Het creëren van nieuwe businesscases waarmee de relevante stakeholders kostenefficiënte en kostenbesparende oplossingen genereren voor de geschetste issues.

Na deze inventarisatie hebben de partijen in overleg met het ministerie van IenW besloten om van start te gaan met een kennisprogramma. Ambient is gevraagd om als kwartiermaker op te treden. De eerste periode stond in het teken van de inhoudelijke invulling, de financiering en de sturing van het programma. Op dit moment vindt de formele start van het programma plaats met de start van een aantal projecten binnen het Kennis- en Innovatieprogramma bodem en Ondergrond. Ambient is op basis daarvan ook gevraagd de programmamanager van het KIBO te leveren.

Projectleden

Meer projecten binnen Bodem en ondergrond

Opengebroken straat

Aanpak regie op ondergrondse ruimte in de bebouwde kom

Ambient werkt samen met gemeente Alkmaar aan een aanpak voor meer regie op de ondergrondse ruimte in het bebouwde gebied. De gemeente heeft grote opgaven in het bebouwde gebied. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van duizenden woonunits bij het Alkmaars Kanaal en het aardgasvrij en klimaatadaptief maken van de bestaande...
Vrouw neemt bodemmonster

Implementatie milieuhygiënische bodemdata in de BRO

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt uitgebreid met het domein Milieukwaliteit. De provincies hebben een grote rol in de uitbreiding van de BRO, hetzij als bronhouder, hetzij als dataleverancier. Ambient is door BIJ12 gevraagd om de stand van zaken bij alle provincies in kaart te brengen richting de wijziging van de...
Kabels in grond

Secretaris Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie 

Het Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie (IKBE) is een ambtelijk netwerk dat opgericht is in 2020. Het IKBE richt zich op kennisdeling over governancevraagstukken voor de ondergrond met het oog op de warmtetransitie. Uitgevoerd door Rijkswaterstaat in opdracht van het Ministerie van IenW, werkt het IKBE samen met het ministerie van EZK...