Programmamanagement Veen en Water
In het veenweidegebied daalt de bodem onder andere als gevolg van veenoxidatie. Daarbij komen er broeikasgassen vrij. Een van de oplossingsrichtingen om bodemdaling en broeikasgasemissie tegen te gaan, is de verandering van het waterpeil. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de waterschappen.
In 2023 ging het (kennis)programma Veen en Water van start. Met dit programma zoekt de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) naar antwoorden op zeven kennisvragen over waterbeheer in veenweidegebieden. Deze kennisvragen zijn in 2022 al opgenomen in de Kennisagenda Veen(weiden). De vragen gaan over bodembeweging, broeikasgassen, peilbeheer, watervraag en wateroverlast in relatie tot vernattingsmaatregelen, waterkwaliteit en de juridische en beleidsmatige ruimte en verantwoordelijkheden die de waterschappen hebben in het veenweidegebied. De doelgroepen van dit programma zijn de veenwaterschappen in Laag-Nederland. STOWA beantwoordt de vragen door nieuwe kennis te ontwikkelen, bestaande kennis te ontsluiten en kennisdeling te organiseren, bijvoorbeeld door het organiseren van kennisbijeenkomsten voor de waterschappen.
Ambient verzorgt het programmamanagement van het kennisprogramma. Concreet betekent dit dat we de aanpak voor de beantwoording van de kennisvragen formuleren door kennis bij elkaar te brengen, bijeenkomsten te organiseren en nieuwe onderzoeken uit te zetten en te begeleiden.