Programmamanagement pijler 4 Interbestuurlijk Programma Versterking VTH-stelsel
Op 4 maart 2021 presenteerde de commissie Van Aartsen haar rapport ‘Om de leefomgeving. Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur’. De commissie Van Aartsen heeft het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) geanalyseerd en heeft tien aanbevelingen gedaan.
Naar aanleiding van het hierboven vermelde rapport, is op 1 juli 2022 het Interbestuurlijk programma Versterking VTH-stelsel gestart (hierna IBP). In het IBP werken het Rijk (IenW/ILT, JenV/OM en BZK), IPO, VNG en Omgevingsdienst NL samen om minimaal de aanbevelingen van de Commissie Van Aartsen op te volgen. Het IBP kent een looptijd van in principe twee jaar. Het IBP is inmiddels op 30 september 2024 beëindigd en heeft na ruim twee jaar tot mooie resultaten geleid.
Onder het IBP hingen zes pijlers, waaronder pijler 4, kennisinfrastructuur en arbeidsmarkt. Pijler 4 geeft mede uitvoering aan één van die aanbevelingen (aanbeveling 6), die gaat over de verplichting tot informatie-uitwisseling en investeren in kennisontwikkeling en kennisdeling.
Pijler 4 heeft een kennisinfrastructuur VTH (KIS VTH) opgeleverd waarmee Omgevingsdienst NL aan de slag kan gaan. Diverse projecten binnen pijler 4 hebben bijgedragen aan het advies over hoe een KIS VTH opgezet kan worden. Denk aan het opzetten van diverse kennisplatforms over bijvoorbeeld bodem en ondergrond, wel of geen platform afval, of een kennisgremium in verband met de energietransitie. Daarnaast waren er projecten die zich richtten op het opleiden van professionals in het VTH-stelsel, als ook op het vergroten van de naamsbekendheid door middel van een aansprekende campagne.
Ambient heeft het programmamanagement voor pijler 4 verzorgd. Marieke Prins was de programmamanager van pijler 4, Casper van de Sande werd ingezet als secretaris en David van den Burg was betrokken als strategisch adviseur.