Standaarden stresstest wateroverlast
In 2018 is voor het thema wateroverlast gewerkt aan de standaardisatie van verschillende deelaspecten van de stresstest wateroverlast (o.a. neerslaggebeurtenis, basisgegevens en uitgangspunten voor de simulatie en uitvoer). Na de standaarden voor neerslaggebeurtenissen zijn dit najaar ook standaarden uitgewerkt voor de basisgegevens, uitgangspunten van de simulatie en de uitvoer van de stresstest.
Het standaardiseren van de stresstest wateroverlast heeft tot doel de kwaliteit van de testresultaten te waarborgen. Daarnaast maakt standaardisatie het mogelijk om de resultaten van de test van verschillende partijen onderling te vergelijken. In het hele land behoren waterschappen en gemeenten de stresstest uit te voeren op basis van dezelfde gestandaardiseerde uitgangspunten. De standaarden van de stresstest richten zich de invoer, simulatie en uitvoer. De vergelijkbaarheid van de resultaten van de stresstesten is een belangrijk uitgangspunt van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.
Het ministerie van I&W heeft Ambient gevraagd om de standaarden van de andere deelaspecten van de stresstest wateroverlast te begeleiden. Door middel van drie werkgroepen met koplopers bij gemeenten, waterschappen en ingenieursbureaus is een advies uitgewerkt voor de standaarden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een standaard als minimumeis voor het uitvoeren van een stresstest wateroverlast en een werkwijze die in de praktijk kan worden toegepast.