Verantwoordelijkheden bij risico’s van extreem weer in een veranderend klimaat
Het klimaat verandert met als gevolg een toenemende kans op weersextremen, zoals lange perioden van droogte, hitte, zware zomerse onweersbuien die gepaard gaan met extreme regen, harde windstoten en hagel en langdurige neerslag in de winter. Deze weersextremen kunnen zorgen voor overlast en schade. Bijvoorbeeld in de vorm van storm- of waterschade, hitteschade aan infrastructuur, droogteschade aan natuur, gewassen en gebouwen (fundering) en brandschade aan bermen, natuur en gebouwen.
Het ministerie van I&W, team Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) streeft ernaar om een breed inzicht te bieden in de verantwoordelijkheden bij risico’s bij weersextremen en perspectief te bieden over de omgang met deze risico’s. Daarom heeft het team het initiatief genomen om een verkenning uit te voeren naar de verantwoordelijkheden bij en omgang met risico’s bij weersextremen. Het doel van deze verkenning is tweeledig:
- Inzicht bieden in de huidige feitelijke situatie over de verantwoordelijkheidsverdeling.
- Handelingsperspectief bieden voor de omgang met deze risico’s.
Het team DPRA heeft Ambient gevraagd om de verkenning uit te voeren. In maart 2021 zijn de bevindingen en resultaten gepubliceerd in een rapport met de titel: ‘Verantwoordelijkheden bij risico’s van extreem weer in een veranderend klimaat. Verkenning verantwoordelijkheden en ontwikkelagenda’. Klik om het rapport in te zien of bekijk het nieuwsbericht over het rapport op de website van Kennisportaal Klimaatadaptatie.