
Vitale bodems in de provincie Utrecht
De bodem in landelijk en stedelijk gebied staat wereldwijd onder druk. In Europa is naar schatting 60 tot 70 procent van de bodems niet ‘vitaal’. Een vitale bodem is belangrijk omdat de bodem de gewenste ecosysteemdiensten levert, nu en in de toekomst. De bodem is daarmee letterlijk en figuurlijk een essentiële onderlegger voor een leefbare planeet.
De vele maatschappelijke opgaven in het bebouwde gebied, de landbouw en de natuur vragen steeds meer van onze bodems. Daarom is het belangrijk dat we weten wat een vitale bodem is, wat de huidige gezondheid is en wat we kunnen doen om te werken aan de vitale bodem. Ook in de provincie Utrecht wordt steeds meer gekeken naar de bodem bij het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke opgaven; bijvoorbeeld aangewakkerd door Water en Bodem Sturend, het voorstel van de Europese Commissie voor een Richtlijn Bodemmonitoring en de Provinciale Programma’s Landelijk Gebied.
In Nederland is en wordt veel onderzoek gedaan naar vitale bodems. We weten veel, maar veel ook niet. Inzicht in de bodem en de gezondheid daarvan is zeer gewenst om effectief maatregelen te kunnen nemen, of te kunnen sturen op maatregelen die partners van de provincie en stakeholders in het gebied kunnen nemen. Voor de provincie Utrecht beschrijft Ambient wat een vitale bodem is en geeft een overzicht van mogelijkheden voor de provincie om de bodemvitaliteit te verbeteren.
Projectleden

Bernardien Tiehatten
Adviseur

David van den Burg
Adviseur

Mirabel Vlaming
Adviseur

Sonja Kooiman
Adviseur
Meer projecten binnen Bodem en ondergrond

Implementatie milieuhygiënische bodemdata in de BR

Secretaris Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie
