Wijziging omgevingsverordening provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland geeft met haar nieuwe regionale waterprogramma onder andere uitvoering aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn. De KRW kent specifieke doelen voor grondwater en ook voor oppervlakte- en grondwater dat bestemd is voor menselijke consumptie. Een bodem- of grondwaterverontreiniging kan deze doelen bedreigen en daarmee voor de provincie aanleiding geven tot…
Lees meerBeleidsmedewerker Water provincie Flevoland
Provincie Flevoland heeft de zorg voor een watersysteem dat functioneert voor het dagelijks gebruik, wonen, landbouw en natuur. De provincie werkt intensief samen met gemeenten en het waterschap om opgaven zoals klimaatverandering, bodemdaling en waterkwaliteit het hoofd te bieden. Binnen de provincie werkt het Waterteam aan een watersysteem dat blijvend op orde is. Bernardien Tiehatten…
Lees meerStrategisch adviseur IPSN
De Interprovinciale Programmaorganisatie Stikstof en Natuur (IPSN) ondersteunt en vertegenwoordigt de twaalf provincies bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het terugdringen van de uitstoot en neerslag van stikstof en het herstel van kwetsbare natuurgebieden. Na een periode waarin het beheersen van de stikstofcrisis centraal stond, richt het ISPN zich nu op de lange en middellange…
Lees meerProgrammamanager ABW bij de provincie Flevoland
Het Actieplan Bodem en Water (ABW) van LTO-Noord, Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland bevordert duurzame landbouw in Flevoland. Het Actieplan stimuleert ondernemers maatregelen te nemen voor een gezonde bodem en schoon en voldoende water. Het ABW is een regisserend programma dat zich richt op agrariërs. Het stimuleert hen om bovenwettelijke inspanningen te doen, het…
Lees meerVoorzitterschap VOAM
VOAM is de branchevereniging voor Onderzoek en Advies Milieugevaarlijke stoffen. Het doel van VOAM is een eenduidig kwaliteitsniveau te bewerkstelligen op basis van het delen van aanwezige gemeenschappelijke kennis binnen de bij VOAM aangesloten bedrijven. Het beleid van de bij VOAM aangesloten bedrijven richt zich op kwaliteitsborging en kwaliteitsverbetering van onderzoeksbedrijven en adviesbureaus in de…
Lees meerBodemkwaliteitsgegevens in de Basisregistratie Ondergrond
In de Basisregistratie Ondergrond zijn gegevens over de ondergrond opgenomen. De basisregistratie wordt de komende jaren verder uitgebreid, vooralsnog met gegevens van geotechnische aard. In 2019 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken daarnaast de mogelijkheid verkend ook de milieuhygiënische bodemkwaliteitsgegevens op te nemen, naar aanleiding van een motie daarover in de Tweede Kamer. Uit onderzoek…
Lees meerAdvies bodemtaken provincie Zeeland
Provincie Zeeland anticipeert op haar rol en wettelijke taken op het gebied van bodem en grondwaterkwaliteit onder de Omgevingswet. Een groot deel van de bodemtaken is in 2013 overgegaan naar de Regionale Uitvoeringsdienst. Daarmee is ook een gedeelte van de kennis niet meer ‘in huis’ aanwezig. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet vervalt de Wet…
Lees meerPFOS-aanpak Vliegbasis Soesterberg
De provincie Utrecht heeft in 2009 de voormalige Vliegbasis Soesterberg gekocht van de Staat der Nederlanden met als doel de vliegbasis in te richten voor de functies natuur, recreatie en wonen. Ter plaatse van de geplande woonwijk is in 2017 een omvangrijke PFOS-verontreiniging aangetroffen. Dit heeft vervolgens geleid tot verschil van inzicht tussen de provincie…
Lees meerTransitiemanagement Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond
Je wilt iets nieuws en anders. Hoe start je dan en hoe kom je verder? In visies vinden we elkaar wel. En in pilots trekken, zijn we bedreven. Maar dan; hoe verder als implementatie aan de orde is? Aan welke knoppen kun je draaien om een transitie te ondersteunen? Verschillende dossiers kennen een transitieopgave. Zo…
Lees meerVoorzitter Platform projectleiders Ondergrond
In opdracht van IPO fungeert Astrid Slegers van Ambient als voorzitter van het interprovinciaal overleg over duurzame ondergrond (DOG). Doel van het platform is om ervaringen uit te wisselen en een gezamenlijke standpuntbepaling te formeren rond diverse onderwerpen inzake de ondergrond. Dit betreft onder andere de Mijnbouwwet en geothermie. Aan het platform nemen vertegenwoordigers van…
Lees meer