Handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen en inrichten
In vervolg op het onderzoek naar de juridische mogelijkheden bij klimaatadaptief bouwen schreven Ambient en FLO Legal (voorganger was Colibri Advies) in 2020 een handreiking over decentrale regelgeving bij klimaatadaptief bouwen en inrichten. Hiermee wordt onduidelijkheid over de juridische (on)mogelijkheden weggenomen. De handreiking is in mei 2020 verschenen en hier te downloaden. In een webinar…
Lees meerAanpassen gedragscode ruimtelijke ingrepen voor waterschappen
Waterschappen zijn zich bij de uitvoering van hun werkzaamheden bewust van de bescherming van planten en dieren onder de Wet natuurbescherming. Voor het uitvoeren van werkzaamheden is in sommige gevallen een ontheffing van een natuurvergunning nodig. Echter, onder bepaalde voorwaarden kunnen waterschappen vrijstelling krijgen om deze ontheffing aan te vragen. Deze vrijstelling en de voorwaarden…
Lees meerRekenkameronderzoek onderhoud en vernieuwing rioleringen Leiden en Leiderdorp
De gemeenten Leiden en Leiderdorp staan voor grote opgaven op het gebied van onderhoud en de vernieuwing van de riolering. Oude riolering heeft het einde van zijn levensduur bereikt en door de effecten van klimaatverandering zijn maatregelen nodig ten aanzien van de verwerking van overtollig regenwater. Over de ontwikkelingen en het beleid met betrekking tot…
Lees meerBouwsteen bruidsschat Omgevingswet
Anticiperend op de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet willen de partners binnen de manifestregio Klimaat Vallei en Veluwe gezamenlijk aan de slag met de regels voor water en riolering in de bruidsschat Omgevingswet. De belangrijkste consequentie van de Omgevingswet voor het (stedelijk) waterbeheer is dat de beleidsvrijheid van gemeenten en waterschappen verder toeneemt. Als gevolg…
Lees meerBouwsteen water en riolering voor gemeenten Achterhoek
De gemeenten Bronckhorst, Oost-Gelre en Winterswijk ontwikkelen samen met waterschap Rijn en IJssel bouwstenen voor de thema’s water, riolering en klimaatadaptatie. Deze bouwstenen dienen als input bij het opstellen van een omgevingsvisie en het omgevingsplan. Op deze manier willen de gemeenten anticiperen op de komst van de Omgevingswet. De belangrijkste consequentie van de Omgevingswet voor…
Lees meerTijdelijk adviseur water en klimaatadaptatie
Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Daarom neemt de gemeente Ede maatregelen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatveranderingen. De uitbreiding van de stad en de verandering van het klimaat zorgen ervoor dat er op tactisch en strategisch niveau keuzes moeten worden gemaakt om te komen tot een klimaat-…
Lees meerInterim programmamanager klimaatadaptatie bij Stichting Waternet
Binnen Stichting Waternet werkt sinds 2018 een team van professionals programmatisch aan het thema klimaatadaptatie. Wegens vertrek van de programmamanager heeft Waternet Gert gevraagd om deze rol tijdelijk in te vullen. In de periode 2017/2018 heeft Gert als kwartiermaker klimaatadaptatie een programmaplan ontwikkeld met concrete doelen en activiteiten. Het programmaplan en de doorontwikkeling daarvan in…
Lees meerPlan van aanpak klimaatverandering en waterkwaliteit
Waterkwaliteit en klimaatverandering in de stad Momenteel worden overal in Nederland stresstesten uitgevoerd en adaptatiestrategieën voor klimaatverandering opgesteld. De focus ligt hierbij op het in beeld brengen van de kwetsbaarheid voor wateroverlast, droogte, hitte en de gevolgen van overstromingen. Binnen deze aanpak is vooralsnog weinig aandacht voor het effect van klimaatverandering op de waterkwaliteit. STOWA…
Lees meerStimuleringsregeling afkoppelen: begeleiden proces en opstellen uitgangspuntennotitie
Waterschap Limburg werkt samen met gemeenten aan een vervolg op een bestaande stimuleringsregeling afkoppelen. Afkoppelen is een maatregel waarbij het hemelwater dat afstroomt van verhard oppervlak niet langer via een gemengd rioolstelsel wordt ingezameld en verwerkt. Het doel van afkoppelen voor Waterschap Limburg is om wateroverlast in of als gevolg van het stedelijk gebied te…
Lees meerDoorontwikkeling methodiek schatten van waterschade
De afgelopen jaren zijn er in Nederland verscheidene waterschadeschatters ontwikkeld. Elke waterschadeschatter heeft een andere benadering van het simuleren van de schade bij wateroverlast of overstromingen (schademethodiek). De STOWA-commissie Wateroverlast heeft de vraag gesteld of het mogelijk is en meerwaarde biedt om toe te werken naar één instrument/methodiek, waarmee de schade door wateroverlast in de…
Lees meer