Ondersteuning Buyer Group duurzaam baggeren
Nederland, waterland. De kanalen, rivieren, vaarten en sloten worden steeds ondieper door het bezinken van zand en slib. Door te baggeren blijven de wateren op de juiste diepte en daarmee geschikt voor hun functie, bijvoorbeeld als waterafvoer of als vaarroute. Baggeren is echter een energie-intensief proces waarbij nog veel gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.…
Lees meerStrategisch adviseur IPSN
De Interprovinciale Programmaorganisatie Stikstof en Natuur (IPSN) ondersteunt en vertegenwoordigt de twaalf provincies bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het terugdringen van de uitstoot en neerslag van stikstof en het herstel van kwetsbare natuurgebieden. Na een periode waarin het beheersen van de stikstofcrisis centraal stond, richt het ISPN zich nu op de lange en middellange…
Lees meerBegeleiden van pilots bij integrale risicoanalyse wateroverlast
Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben zoals het falen van een regionale waterkering, het inunderen van watergangen en sloten, het afstromen van regenwater over het maaiveld of het overlopen van riolen bij hevige regenval. Deze verschillende oorzaken van wateroverlast hebben ieder hun eigen veiligheids- en risicobenadering in de vorm van ontwerprichtlijnen en normeringen, maar deze sluiten…
Lees meerGebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling
Waternet werkt aan een gebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling. Doel is om meer zicht te krijgen op de ruimtelijke ontwikkelingen in het beheergebied van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht (AGV) en de impact daarvan op het watersysteem. Woningbouw, ontwikkeling van bedrijventerreinen en realisatie van natuuropgaven krijgen in de gebiedsagenda een plek, inclusief een duiding van…
Lees meerBeleidsoriëntatie en uitgangspunten voor regionale normering wateroverlast
De komende jaren gaan waterschap Noorderzijlvest en waterschap Hunze en Aa’s aan de slag met de voorbereiding van een nieuwe toetsingsronde voor de regionale normering wateroverlast. Sinds de laatste toetsing is de druk op het regionaal watersysteem toegenomen als gevolg van klimaatverandering en ruimtelijke ontwikkelingen. Er is meer inzicht gekomen in de invloed van klimaatverandering…
Lees meerBeleidsadviseur gebiedsontwikkeling bij Waterschap Drents Overijsselse Delta
Bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta wordt binnen het programma Water op Maat gewerkt aan de opgaven van het waterschap (o.a. KRW- en NBW-opgaven). Tevens wordt binnen het programma de vertaalslag gemaakt van beleid naar gebiedsgerichte projecten. Ambient is gevraagd het waterschap te ondersteunen bij de uitvoering van activiteiten binnen het cluster gebiedsontwikkeling. Het cluster…
Lees meerHandreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen en inrichten
In vervolg op het onderzoek naar de juridische mogelijkheden bij klimaatadaptief bouwen schreven Ambient en FLO Legal (voorganger was Colibri Advies) in 2020 een handreiking over decentrale regelgeving bij klimaatadaptief bouwen en inrichten. Hiermee wordt onduidelijkheid over de juridische (on)mogelijkheden weggenomen. De handreiking is in mei 2020 verschenen en hier te downloaden. In een webinar…
Lees meerAanpassen gedragscode ruimtelijke ingrepen voor waterschappen
Waterschappen zijn zich bij de uitvoering van hun werkzaamheden bewust van de bescherming van planten en dieren onder de Wet natuurbescherming. Voor het uitvoeren van werkzaamheden is in sommige gevallen een ontheffing van een natuurvergunning nodig. Echter, onder bepaalde voorwaarden kunnen waterschappen vrijstelling krijgen om deze ontheffing aan te vragen. Deze vrijstelling en de voorwaarden…
Lees meerProgrammamanager ABW bij de provincie Flevoland
Het Actieplan Bodem en Water (ABW) van LTO-Noord, Waterschap Zuiderzeeland en de provincie Flevoland bevordert duurzame landbouw in Flevoland. Het Actieplan stimuleert ondernemers maatregelen te nemen voor een gezonde bodem en schoon en voldoende water. Het ABW is een regisserend programma dat zich richt op agrariërs. Het stimuleert hen om bovenwettelijke inspanningen te doen, het…
Lees meerVerzekeren van schade door wateroverlast en overstromingen
Om ervoor te zorgen dat kennis zich verspreidt, zijn weg vindt naar gebruikers en optimaal wordt benut, laat STOWA sinds enkele jaren ‘Deltafacts’ opstellen. Deltafacts zijn online kennisdossiers met een korte, krachtige samenvatting van de ‘state of the art’-kennis over een bepaalde kennisvraag op het gebied van waterbeheer, klimaatverandering en waterkwaliteit. Na de watersnood in…
Lees meer