Home » Thema’s » Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert. Hierdoor nemen weersextremen toe. Het beperken van de gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen vraagt om aanpassing van de inrichting van de fysieke leefomgeving. Klimaatadaptatie staat zowel nationaal, regionaal als lokaal volop in de belangstelling en wordt gezien als één van de grootste maatschappelijke opgaven voor de komende decennia.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij klimaatadaptatie. Zij hebben samen met de provincies de bevoegdheid en instrumenten in het ruimtelijk domein. Voor waterschappen geldt dat zij door hun functionele focus en regionale schaal zicht hebben op de samenhang van de wateropgaven. Samen kunnen deze overheden de leefomgeving klimaatbestendig inrichten. Daarbij spelen ook andere partijen, zoals woningcorporaties, bedrijven, (landschaps)architecten, gebouw- en perceeleigenaren en bewoners een belangrijke rol. Zij hebben elk eigen wettelijke kaders, belangen en eventueel financieringsmogelijkheden.

Klimaatadaptatie is niet alleen een technisch vraagstuk, maar vooral ook een vraagstuk over organisatie en werkwijze. Het gaat om het toewerken naar een nieuwe normaal en dat vraagt aanpassingen van organisaties en mensen.

Vanuit onze inhoudelijke, juridische en financiële kennis zijn wij op nationaal, regionaal en lokaal niveau betrokken bij relevante beleidsontwikkelingen, onderzoeken en projecten. Regionaal en lokaal ondersteunen wij gemeenten en waterschappen bij klimaatadaptief werken en organiseren.

Selectie van projecten binnen Klimaatadaptatie

Bankje in water

Projectleider landelijk kernteam wateroverlast

Begroeid dak

Nationale aanpak concrete doelen ruimtelijke adaptatie

Narrow brick path on a low grassy levee along lake Gouwzee on the island of Marken, The Netherlands under a blue sky

Analyse wenselijkheid borgen structurerende keuzes WBS in de provinciale Omgevingsverordening

Long ditch in a Dutch peat meadow area originally created around the 14th century by cutting peat. In 2006 the nutrient-rich upper layer was removed in order to restore the original biotope.

Water en Bodem sturend: bouwstenen voor borging in waterschapsregelgeving

Ecological houses with integrated solar panels and hanging gardens on waterfront in urban area of The Hague, Netherlands

Juridische borging maatlat groene en klimaatadaptieve gebouwde leefomgeving

Begroeid dak

Verkenning doelen ruimtelijke adaptatie