Wijziging omgevingsverordening provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland geeft met haar nieuwe regionale waterprogramma onder andere uitvoering aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn. De KRW kent specifieke doelen voor grondwater en ook voor oppervlakte- en grondwater dat bestemd is voor menselijke consumptie. Een bodem- of grondwaterverontreiniging kan deze doelen bedreigen en daarmee voor de provincie aanleiding geven tot…
Lees meerOndersteuning Buyer Group duurzaam baggeren
Nederland, waterland. De kanalen, rivieren, vaarten en sloten worden steeds ondieper door het bezinken van zand en slib. Door te baggeren blijven de wateren op de juiste diepte en daarmee geschikt voor hun functie, bijvoorbeeld als waterafvoer of als vaarroute. Baggeren is echter een energie-intensief proces waarbij nog veel gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.…
Lees meerBeleidsmedewerker Water provincie Flevoland
Provincie Flevoland heeft de zorg voor een watersysteem dat functioneert voor het dagelijks gebruik, wonen, landbouw en natuur. De provincie werkt intensief samen met gemeenten en het waterschap om opgaven zoals klimaatverandering, bodemdaling en waterkwaliteit het hoofd te bieden. Binnen de provincie werkt het Waterteam aan een watersysteem dat blijvend op orde is. Bernardien Tiehatten…
Lees meerStrategisch adviseur IPSN
De Interprovinciale Programmaorganisatie Stikstof en Natuur (IPSN) ondersteunt en vertegenwoordigt de twaalf provincies bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het terugdringen van de uitstoot en neerslag van stikstof en het herstel van kwetsbare natuurgebieden. Na een periode waarin het beheersen van de stikstofcrisis centraal stond, richt het ISPN zich nu op de lange en middellange…
Lees meerVoorzitterschap LWG en opzet & monitoring werkprogramma
De Landelijke Werkgroep Grondwater (LWG) is een werkgroep die zich richt op de grondwateraspecten van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn. Het uitgangspunt is om bij te dragen aan het behoud en het beschermen van grondwater. De LWG doet dit door te ondersteunen in de onderlinge afstemming over de implementatiewijze. Ook ondersteunt de LGW…
Lees meerParticipatie Beleidskader Milieu
Provincie Noord-Brabant werkt aan een Beleidskader Milieu. Zij beschrijft daarin milieudoelstellingen op het gebied van bodem, water, lucht, geluid, gevaarlijke stoffen, etc. Het realiseren van deze doelstellingen kan en doet de provincie niet alleen, maar in nauwe samenwerking met de omgeving. Soms ligt het initiatief bij de provincie zelf, vaak ook bij andere organisaties. De…
Lees meerBeleidsoriëntatie en uitgangspunten voor regionale normering wateroverlast
De komende jaren gaan waterschap Noorderzijlvest en waterschap Hunze en Aa’s aan de slag met de voorbereiding van een nieuwe toetsingsronde voor de regionale normering wateroverlast. Sinds de laatste toetsing is de druk op het regionaal watersysteem toegenomen als gevolg van klimaatverandering en ruimtelijke ontwikkelingen. Er is meer inzicht gekomen in de invloed van klimaatverandering…
Lees meerBeleidsadviseur gebiedsontwikkeling bij Waterschap Drents Overijsselse Delta
Bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta wordt binnen het programma Water op Maat gewerkt aan de opgaven van het waterschap (o.a. KRW- en NBW-opgaven). Tevens wordt binnen het programma de vertaalslag gemaakt van beleid naar gebiedsgerichte projecten. Ambient is gevraagd het waterschap te ondersteunen bij de uitvoering van activiteiten binnen het cluster gebiedsontwikkeling. Het cluster…
Lees meerHandreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen en inrichten
In vervolg op het onderzoek naar de juridische mogelijkheden bij klimaatadaptief bouwen schreven Ambient en FLO Legal (voorganger was Colibri Advies) in 2020 een handreiking over decentrale regelgeving bij klimaatadaptief bouwen en inrichten. Hiermee wordt onduidelijkheid over de juridische (on)mogelijkheden weggenomen. De handreiking is in mei 2020 verschenen en hier te downloaden. In een webinar…
Lees meerAanpassen gedragscode ruimtelijke ingrepen voor waterschappen
Waterschappen zijn zich bij de uitvoering van hun werkzaamheden bewust van de bescherming van planten en dieren onder de Wet natuurbescherming. Voor het uitvoeren van werkzaamheden is in sommige gevallen een ontheffing van een natuurvergunning nodig. Echter, onder bepaalde voorwaarden kunnen waterschappen vrijstelling krijgen om deze ontheffing aan te vragen. Deze vrijstelling en de voorwaarden…
Lees meer