Verkenning doelen ruimtelijke adaptatie
Op verzoek van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het ministerie van I&W voert Ambient een verkenning uit naar doelen voor ruimtelijke adaptatie. De uitkomsten hiervan worden verwerkt in een notitie, die later dit jaar wordt geagendeerd in de stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie. Het vertrekpunt daarbij is de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie (2014/2021). De behoefte van…
Lees meerVoorlichting grondwaterbeleid provincie Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland heeft in haar omgevingsverordening regels opgesteld voor grondwater. Hiermee geeft de provincie deels uitvoering aan het in 2021 vastgestelde beleidskader grondwaterkwaliteit, dat onderdeel is van het Regionaal waterprogramma. De omgevingsdiensten en gemeenten moeten hier uitvoering aan geven en hebben behoefte aan houvast. Ambient is gevraagd de provincie hierbij te ondersteunen door een praktijkvoorbeeldenboek…
Lees meerAnalyse personele capaciteit en organisatie watertaken
Bij de gemeenten Haarlem en Zandvoort staan water, riolering en klimaatadaptatie beleidsmatig goed op de agenda. Die ambities blijken bijvoorbeeld uit de verankering van aanpak van wateroverlast bij werkzaamheden in de openbare ruimte, de zelfstandige aanleg van drainage en overwegen van actief grondwaterbeheer. Tegelijk zouden zij graag meer grip hebben op de uitvoering en programmering.…
Lees meerUniforme uitgangspunten DPRA-stresstesten (VNG)
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (2018) hebben gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk met elkaar afgesproken dat zij elke 6 jaar de kwetsbaarheid van het eigen grond- en beheergebied met een stresstest klimaatadaptatie in beeld brengen. De stresstesten vormen de basis voor risicodialogen en het uitwerken van uitvoeringsagenda’s. De stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie wil starten met…
Lees meerBodem in de Flevolandse omgevingsplannen
De Flevolandse gemeenten zijn zich aan het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Zij hebben in 2022 verkend op welke onderwerpen aanvullend beleid wenselijk is. Hierbij willen ze in ieder geval zorgen dat het huidige beschermingsniveau gewaarborgd blijft. Inmiddels is, mede dankzij de kamerbrief ‘Water en…
Lees meerOmgevingsmanager en projectsecretaris Ecologisch Beoordelingssysteem 2.0
Ondanks het feit dat de waterkwaliteit de afgelopen jaren flink verbeterd is, haalt Nederland de KRW-doelen voor veel waterlichamen niet. De verbeteringen die door waterbeheerders worden gerealiseerd, blijven veelal onder de radar. Dat komt mede door de ecologische beoordelingssystematiek die nu wordt gehanteerd. We zien daarmee op hoofdlijnen hoe de toestand op een bepaald moment…
Lees meerPlanproces watertakenplan gemeente Berkelland
Gemeente Berkelland stelt een nieuw watertakenplan op. Dit nieuwe watertakenplan is de opvolger van het huidige watertakenplan (2019-2023) en wordt uitgewerkt als programma onder de gemeentelijke omgevingsvisie. In het watertakenplan beschrijft de gemeente Berkelland onder andere hoe zij invulling geeft aan de drie gemeentelijke zorgplichten: afvalwater, hemelwater en grondwater. Gemeente Berkelland en Waterschap Rijn en…
Lees meerWijziging omgevingsverordening provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland geeft met haar nieuwe regionale waterprogramma onder andere uitvoering aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn. De KRW kent specifieke doelen voor grondwater en ook voor oppervlakte- en grondwater dat bestemd is voor menselijke consumptie. Een bodem- of grondwaterverontreiniging kan deze doelen bedreigen en daarmee voor de provincie aanleiding geven tot…
Lees meerOndersteuning Buyer Group duurzaam baggeren
Nederland, waterland. De kanalen, rivieren, vaarten en sloten worden steeds ondieper door het bezinken van zand en slib. Door te baggeren blijven de wateren op de juiste diepte en daarmee geschikt voor hun functie, bijvoorbeeld als waterafvoer of als vaarroute. Baggeren is echter een energie-intensief proces waarbij nog veel gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.…
Lees meerBeleidsmedewerker Water provincie Flevoland
Provincie Flevoland heeft de zorg voor een watersysteem dat functioneert voor het dagelijks gebruik, wonen, landbouw en natuur. De provincie werkt intensief samen met gemeenten en het waterschap om opgaven zoals klimaatverandering, bodemdaling en waterkwaliteit het hoofd te bieden. Binnen de provincie werkt het Waterteam aan een watersysteem dat blijvend op orde is. Bernardien Tiehatten…
Lees meer