
Aanpak regie op ondergrondse ruimte in de bebouwde kom
Ambient werkt samen met gemeente Alkmaar aan een aanpak voor meer regie op de ondergrondse ruimte in het bebouwde gebied. De gemeente heeft grote opgaven in het bebouwde gebied. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van duizenden woonunits bij het Alkmaars Kanaal en het aardgasvrij en klimaatadaptief maken van de bestaande wijken. Deze ontwikkelingen vragen veel van de boven- én ondergrondse ruimte. Een warmtenet heeft buisleidingen, een boom kan niet zonder wortels en bij een waterberging hoort een geschikte bodem. Niet alles past overal. Ook mogen er niet te veel straten tegelijk opengebroken worden. Sturing en regie zijn nodig.
De gemeente wil meer regie nemen op de ordening van de ondergrondse ruimte, om te zorgen dat de gewenste ontwikkelingen in de stad en omliggende dorpen zoveel mogelijk een plek kunnen krijgen. Alkmaar heeft de afgelopen jaren al diverse stappen gezet in kennisontwikkeling, agendering en uitbreiding van capaciteit. De komende jaren wil ze regie op de ondergrond beter gaan borgen in de organisatie en ook het strategisch programmeren oppakken.
Daar komt veel bij kijken. Dat komt onder andere doordat het onderwerp veelomvattend is. Het speelt op verschillende schaalniveaus (stad, wijk, straat) en procesniveaus (strategisch, tactisch en operationeel). Daarnaast zijn de uitdagingen verschillend in bestaande wijken en ontwikkelgebieden, en in de openbare en private ruimte. Tot slot werken er veel verschillende partijen in de bodem. De diverse afdelingen van de gemeente, Stadswerk072, het drinkwaterbedrijf, de netwerkbedrijven, het warmtebedrijf en hun onderaannemers zijn allemaal voor hun eigen stukje betrokken bij de planning, beheer en aanleg van infrastructuur in de bodem.
Ambient is gevraagd om samen met het team Bodem en Ondergrond van Alkmaar inzicht te krijgen in de grootste uitdagingen voor regie van de ondergrond en bijpassende manieren om de regie op ondergrondse ruimte te pakken. Dit doen we via een beknopte bureaustudie, werksessies en een notitie met uitgewerkte voorbeelden. De uitkomst kan gebruikt worden als nadere invulling van het gemeentelijk programma ‘water en bodem sturend’ en ‘strategisch programmeren’. Ook sluit het aan op de pijler ‘4D regie ondergrond’ uit het concept-Rijksprogramma bodem, water en ondergrond.
Projectleden
Meer projecten binnen Bodem en ondergrond

Implementatie milieuhygiënische bodemdata in de BRO

Secretaris Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie
