Plan van aanpak klimaatverandering en waterkwaliteit
Waterkwaliteit en klimaatverandering in de stad
Momenteel worden overal in Nederland stresstesten uitgevoerd en adaptatiestrategieën voor klimaatverandering opgesteld. De focus ligt hierbij op het in beeld brengen van de kwetsbaarheid voor wateroverlast, droogte, hitte en de gevolgen van overstromingen. Binnen deze aanpak is vooralsnog weinig aandacht voor het effect van klimaatverandering op de waterkwaliteit.
STOWA wil graag meer inzicht krijgen in de mogelijk negatieve effecten van klimaatverandering én klimaatadaptatiemaatregelen op de waterkwaliteit. Daarnaast zijn ze benieuwd welke stappen nodig zijn binnen de werkprocessen die waterbeheerders volgen om de opgaven voor waterkwaliteit en klimaatadaptatie bij elkaar te brengen.
STOWA heeft Ambient gevraagd om een plan van aanpak op te stellen waarin toegewerkt wordt naar een gedragen werkwijze voor het in beeld brengen van de effecten van klimaatverandering en van klimaatadaptatie- en mitigatiemaatregelen op de waterkwaliteit in de bebouwde omgeving. Als onderdeel hiervan voert Ambient een inventarisatie uit van de lopende projecten en de huidige kennishiaten. Verder wordt er in gesprekken met waterschappen en gemeenten gekeken naar de behoeften van en de werkprocessen in organisaties en regio’s om waterkwaliteit en klimaatadaptatie beter bij elkaar te brengen.