Programmasecretaris Rijkskeringen
Om Nederland te blijven beschermen tegen het water worden ruim 200 kilometer primaire keringen en 480 kilometer aan regionale keringen periodiek uitvoerig beoordeeld en getoetst aan de normen van waterveiligheid. Rijkswaterstaat heeft het Programma Rijkskeringen opgestart voor het coördineren van de beoordeling op veiligheid van de primaire waterkeringen en vervolgens de coördinatie van de benodigde maatregelen om de waterkeringen te laten voldoen aan de veiligheidsnorm in 2050.
De periode 2020-2022 staat in het teken van de beoordeling van de primaire waterkeringen. Het areaal aan primaire waterkeringen van Rijkswaterstaat is opgedeeld in vier percelen. Elk perceel wordt beoordeeld door een ander ingenieursbureau. Het Programma Rijkskeringen is verantwoordelijk voor het voorspoedig laten verlopen van de beoordeling. Op 1 januari 2023 wordt het landelijk veiligheidsbeeld overhandigd aan de Minister van I&W.
In de periode na 2022 wordt bepaald welke maatregelen nodig zijn om waterkeringen, die niet aan de veiligheidsnorm voldoen, aan de norm te laten voldoen. Maatregelen variëren van aanpassen van beheer en onderhoud tot grootschalige versterkingsmaatregelen. In deze periode is het Programma Rijkskeringen verantwoordelijk voor het maken van een handelingsperspectief en vervolgens het programmeren en laten uitvoeren van de benodigde maatregelen.
De programmasecretaris is verantwoordelijk voor het opstellen van een heldere planning, in beeld brengen van programmarisico’s, bijhouden van areaaloverzichten en het informeren van betrokken organisaties, organisatieonderdelen en personen. Daarnaast houdt de programmasecretaris zich bezig met het traject om de verkregen informatie en gegevens uit de beoordeling op een efficiënte wijze op te slaan in de beheersystemen binnen Rijkswaterstaat.