Rekenkameronderzoek droogtebeleid op hoge zandgronden
Door klimaatverandering neemt de kans op perioden met droogte toe. Als gevolg van droogte kan schade ontstaan aan gebouwen, infrastructuur, landbouw, natuur en kan de drinkwatervoorziening in gevaar komen. De hoge zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug en de Stuwwal bij Nijmegen zijn extra kwetsbaar voor droogte omdat deze gebieden volledig afhankelijk zijn van neerslag. Wateraanvoer is in deze gebieden niet mogelijk.
In de periode 2016-2021 hebben Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Rivierenland maatregelen genomen om de schade door droogte op de hoge zandgronden te beperken. Ook in de huidige periode (2022-2027) is de aanpak van droogte bij beide waterschappen een belangrijk onderdeel van het waterbeheerprogramma.
De Rekenkamercommissie van Waterschap Rivierenland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is benieuwd naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van het droogtebeleid op deze hoge zandgronden en heeft Ambient gevraagd dit onderzoek uit te voeren. Bij het onderzoek ligt de focus niet alleen op het droogtebeleid en de uitvoering, maar gaan we ook op zoek naar verschillen en overeenkomsten tussen beide waterschappen en wat zij van elkaar kunnen leren richting de toekomst.