Handreiking Regionale Monitoring Klimaatadaptatie, indicatoren niveau 2 en 3

Thermometer

In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het Deltaprogramma werkt Ambient, samen met TAUW, aan een handreiking voor regionale monitoring van klimaatadaptatie. Deze handreiking sluit aan op het eerdere RMK-rapport uit 2023 en biedt decentrale overheden praktische ondersteuning bij het inzichtelijk maken van hun voortgang richting een klimaatbestendige leefomgeving. Binnen het DPRA-traject…

Lees meer

Verkenning compensatieheffing en waterbankverharding

Waterschap Zuiderzeeland werkt aan de actualisatie van de beleidsregel ‘compensatie toename verharding en versnelde afvoer’. Deze regel moet voorkomen dat nieuwe verharding leidt tot extra belasting van het regionale watersysteem door versnelde afstroming van regenwater. De huidige beleidsregel is verouderd en sluit niet meer aan bij inzichten over klimaatverandering en waterberging. Het waterschap verkent of…

Lees meer

Projectleider landelijk kernteam wateroverlast

Bankje in water

Voor het regionaal waterbeheer zijn in het Nationaal Bestuursakkoord Water (2003) afspraken gemaakt over normen voor wateroverlast vanuit oppervlaktewater. Deze normen zijn op basis van de Waterwet, en later de Omgevingswet, vastgelegd in de provinciale verordeningen. Ze vormen de basis voor de dimensionering van de afvoer- en bergingscapaciteit van regionale watersystemen. In het advies van…

Lees meer

Nationale aanpak concrete doelen ruimtelijke adaptatie

Begroeid dak

In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het ministerie van I&W heeft Ambient, in samenwerking met stichting CAS en Blauwbos Land en Water Consulting, een nationale aanpak opgesteld om tot concrete doelen voor ruimtelijke adaptatie te komen. De aanpak is uitgewerkt in een notitie die op 18 oktober 2024 vastgesteld is in…

Lees meer

Analyse wenselijkheid borgen structurerende keuzes WBS in de provinciale Omgevingsverordening

Op verzoek van de provincie Noord-Holland heeft Ambient in samenwerking met TAUW en FLO Legal een analyse uitgevoerd naar de mogelijkheden van het borgen van structurerende keuzes van Water en Bodem Sturend (WBS) in de provinciale omgevingsverordening. Dit naar aanleiding van de Tweede Kamerbrief WBS van november 2022 en de periodieke actualisatie van de omgevingsverordening.…

Lees meer

Transacademic Interface Manager (TIM) – Resilient Dutch sand landscapes (NWO-RESHAPE)

Zandpad langs Oude IJssel bij Laag-Keppel

Bij het ontwikkelen van kennis is het van belang om voor ogen te houden waarvoor en door wie kennis wordt gebruikt. Bij (wetenschappelijke) onderzoeksprogramma’s wordt daar steeds meer aandacht aan besteed, bijvoorbeeld bij projecten gefinancierd binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksprogramma Nature-inspired water system solutions for RESilient DutcH sand landscAPEs (RESHAPE) heeft daarom een…

Lees meer

Meerjarenprogramma voor afstemming waterstandaarden

Het rapport ‘Water verbindt standaarden’ (2023) laat vanuit waterperspectief de samenhang zien tussen de standaarden voor projecten in de fysieke leefomgeving van CROW, ISSO, NEN, Stichting RIONED (de standaardisatie organisaties, sdo’s) en de ‘Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Ambient heeft samen met de standaardisatie-organisaties en verantwoordelijke ministeries een meerjarenprogramma opgesteld voor hemelwater,…

Lees meer

Prioriteringstool Planadvies voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Het team Planadvies van waterschap Amstel, Gooi en Vecht beoordeelt ruimtelijke plannen van omgevingspartijen (zoals gemeenten en natuurorganisaties) en adviseert over onderwerpen als waterkwaliteit, waterkwantiteit, biodiversiteit en bodemdaling. Ook legt ze de regelgeving uit (omgevingsplan en waterschapsverordening, etc.). Het gaat hierbij om nieuwe gebiedsontwikkelingen, zoals de bouw van een nieuwe wijk of natuurontwikkeling. Naar aanleiding…

Lees meer

Monitor gemeentelijke watertaken – ondersteuning financiële analyse

Rij huizen met grasveld met slootje

Stichting RIONED heeft in 2025 een nieuwe Monitor gemeentelijke watertaken gepubliceerd. De inzichten uit de monitor helpen het vakgebied om de prestaties, knelpunten en opgaven in het stedelijk waterbeheer scherp in beeld te brengen. Ambient heeft Stichting RIONED ondersteund bij de controle en analyse van de financiële gegevens. De ondersteuning begon met het controleren van…

Lees meer

Water en Bodem sturend: bouwstenen voor borging in waterschapsregelgeving

Met de kamerbrieven Water en Bodem sturend en De Landelijke maatlat voor een groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving geeft het kabinet invulling aan het regeerakkoord om water en bodem sturend te maken in de ruimtelijke inrichting. Met de urgente woningbouwopgave, de opgave op natuur te herstellen en de aanhoudende klimaatverandering, loopt Nederland steeds vaker tegen…

Lees meer