Behang staand2

Kwartiermaker geothermie

Om de groeiambities van het kabinet richting 2023 ten aanzien van duurzame energie en meer specifiek geothermie in te vullen, is groei nodig van het aantal geothermieprojecten. Naar aanleiding daarvan hebben de convenantspartners van het UitvoeringsProgramma Bodem en Ondergrond aan Ambient gevraagd om te onderzoeken waar gemeenten, provincies en waterschappen tegenaan lopen wanneer zij ruimte willen bieden aan geothermie in het stedelijke en landelijke gebied. Daarnaast zullen de kennisvragen voor de decentrale overheden worden geïnventariseerd en geprioriteerd. De hoofddoelstelling van dit onderzoekstraject is het prioritering van de kennisvragen geothermie, zoals die spelen bij de decentrale overheden. Op basis van deze doelstelling kunnen de volgende subdoelen beschreven worden:

  • Het toetsen van de actualiteit van het onderzoek ‘inventarisatie knelpunten en belemmeringen van Geothermie in stedelijk en landelijk gebied’ (welke acties zijn al belegd en bij wie, wat is de stand van zaken, etc.).
  • Welke knelpunten (zoals beschreven in het onderzoek en andere gesignaleerde knelpunten) staan bovenaan bij de decentrale overheden (en overige stakeholders).
  • Wat is de positie van decentrale overheden inzake het speelveld geothermie (volgens de decentrale overheden zelf, de Rijksoverheid en de andere relevante stakeholders).

Het projectresultaat is een opdrachtdefinitie voor een kennisprogramma geothermie (wat, voor wie en onder welke randvoorwaarden). Deze opdrachtdefinitie bestaat in ieder geval uit een overzicht van de relevante knelpunten op het gebied van techniek, financiën, juridica en governance.

Projectleden

Meer projecten binnen Bodem en ondergrond

Opengebroken straat

Aanpak regie op ondergrondse ruimte in de bebouwde kom

Ambient werkt samen met gemeente Alkmaar aan een aanpak voor meer regie op de ondergrondse ruimte in het bebouwde gebied. De gemeente heeft grote opgaven in het bebouwde gebied. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van duizenden woonunits bij het Alkmaars Kanaal en het aardgasvrij en klimaatadaptief maken van de bestaande...
Vrouw neemt bodemmonster

Implementatie milieuhygiënische bodemdata in de BRO

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt uitgebreid met het domein Milieukwaliteit. De provincies hebben een grote rol in de uitbreiding van de BRO, hetzij als bronhouder, hetzij als dataleverancier. Ambient is door BIJ12 gevraagd om de stand van zaken bij alle provincies in kaart te brengen richting de wijziging van de...
Kabels in grond

Secretaris Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie 

Het Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie (IKBE) is een ambtelijk netwerk dat opgericht is in 2020. Het IKBE richt zich op kennisdeling over governancevraagstukken voor de ondergrond met het oog op de warmtetransitie. Uitgevoerd door Rijkswaterstaat in opdracht van het Ministerie van IenW, werkt het IKBE samen met het ministerie van EZK...