Behang staand5

Bouwsteen Water Werkeenheid Brabantse Peel

De Werkeenheid Brabantse Peel en Brabant Water willen gezamenlijk een bouwsteen ontwikkelen voor het thema water, die door de partijen gebruikt kan worden bij het opstellen van gemeentelijke omgevingsvisies, programma’s en omgevingsplannen. Met de bouwsteen water willen de gemeenten, het waterschap en Brabant Water anticiperen op de komst van de Omgevingswet die begin 2021 in werking treedt.

De belangrijkste consequentie van de Omgevingswet voor het stedelijk waterbeheer is dat de beleidsvrijheid van gemeenten en waterschappen verder toeneemt. Concreet krijgt dit vorm door:

  • Deregulering van regels voor lozingen in de riolering, bodem en op het oppervlaktewater.
  • Het vervallen van de goedkeuringsbevoegdheid van de provincie voor de gemeentelijke zorgplicht afvalwater in het buitengebied.

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verdwijnt ook de wettelijke planverplichting van het Gemeentelijk RioleringsPlan (GRP) en krijgen gemeenten en waterschap (en provincies) een aantal nieuwe en vervangende instrumenten in handen, gericht op de fysieke leefomgeving.

De urgentie om in regionaal verband gezamenlijk invulling te geven aan de beleidsvrijheid rondom de gemeentelijke watertaken en de zorgplichten van het waterschap neemt hierdoor verder toe. Als gemeente, waterschap en Brabant Water moet bepaald worden wat je wel en niet ‘geregeld’ wilt hebben en hoe je dat dan gaat doen.

Ambient en Colibri Advies zijn gevraagd om de gemeenten en het waterschap te begeleiden bij het opstellen van een gezamenlijke bouwsteen voor de gemeentelijke omgevingsvisie, het programma en het gemeentelijk omgevingsplan en het waterbeheerprogramma van Waterschap Aa en Maas. Er wordt een overzicht gemaakt van de relevante regels die op nationaal niveau zullen verdwijnen. Aan de hand van dit overzicht wordt in gesprekken met de betrokken gemeenten, Waterschap Aa en Maas en Brabant Water en tijdens een gezamenlijke werkbijeenkomst geanalyseerd welke regels op lokaal niveau gewenst zijn.

Projectleden

Gert Dekker

Directeur en adviseur

Meer projecten binnen Omgevingswet en Stedelijk waterbeheer en (afval)waterketen

Thermometer

Handreiking Regionale Monitoring Klimaatadaptatie, indicatoren niveau 2 en 3

In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het Deltaprogramma werkt Ambient, samen met TAUW, aan een handreiking voor regionale monitoring van klimaatadaptatie. Deze handreiking sluit aan op het eerdere RMK-rapport uit 2023 en biedt decentrale overheden praktische ondersteuning bij het inzichtelijk maken van hun voortgang richting een...
Aerial  from the city Almere in the Netherlands

Verkenning compensatieheffing en waterbankverharding

Waterschap Zuiderzeeland werkt aan de actualisatie van de beleidsregel ‘compensatie toename verharding en versnelde afvoer’. Deze regel moet voorkomen dat nieuwe verharding leidt tot extra belasting van het regionale watersysteem door versnelde afstroming van regenwater. De huidige beleidsregel is verouderd en sluit niet meer aan bij inzichten over klimaatverandering en...
Narrow brick path on a low grassy levee along lake Gouwzee on the island of Marken, The Netherlands under a blue sky

Analyse wenselijkheid borgen structurerende keuzes WBS in de provinciale Omgevingsverordening

Op verzoek van de provincie Noord-Holland heeft Ambient in samenwerking met TAUW en FLO Legal een analyse uitgevoerd naar de mogelijkheden van het borgen van structurerende keuzes van Water en Bodem Sturend (WBS) in de provinciale omgevingsverordening. Dit naar aanleiding van de Tweede Kamerbrief WBS van november 2022 en de...