Quickscan Europese Natuurherstelverordening
De Natuurherstelverordening (NHV) is opgesteld als onderdeel van de Europese Green Deal en de EU-Biodiversiteitsstrategie 2030. De Europese natuur verkeert al jaren in verslechterende staat: meer dan 80% van de habitattypen binnen de EU is niet in een gunstige staat van instandhouding. De NHV stelt daarom juridisch bindende hersteldoelen in voor verschillende ecosystemen (land, zoetwater,…
Lees meerHandreiking Regionale Monitoring Klimaatadaptatie, indicatoren niveau 2 en 3
In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het Deltaprogramma werkt Ambient, samen met TAUW, aan een handreiking voor regionale monitoring van klimaatadaptatie. Deze handreiking sluit aan op het eerdere RMK-rapport uit 2023 en biedt decentrale overheden praktische ondersteuning bij het inzichtelijk maken van hun voortgang richting een klimaatbestendige leefomgeving. Binnen het DPRA-traject…
Lees meerVerkenning compensatieheffing en waterbankverharding
Waterschap Zuiderzeeland werkt aan de actualisatie van de beleidsregel ‘compensatie toename verharding en versnelde afvoer’. Deze regel moet voorkomen dat nieuwe verharding leidt tot extra belasting van het regionale watersysteem door versnelde afstroming van regenwater. De huidige beleidsregel is verouderd en sluit niet meer aan bij inzichten over klimaatverandering en waterberging. Het waterschap verkent of…
Lees meerOpzetten en ondersteunen IPO-beleidsgroep Vitale Bodem
Provincies werken aan gezonde, vitale bodems. Dat doen zij samen met andere overheden en gebiedspartners vanuit de visie dat een bodemgezondheid de basis vormt voor het aanpakken van maatschappelijke opgaven. Een gezonde bodem houdt beter water vast, helpt steden klimaatadaptiever in te richten, herbergt en ondersteunt biodiversiteit, en zorgt dat functies zoals landbouw en drinkwaterproductie…
Lees meerOndersteuning Team Waterkwaliteit UvW op nutriëntendossier
Waterschappen werken aan de verbetering van de waterkwaliteit in Nederland. Een onderdeel hiervan is het voorkomen van nutriëntenverlies (stikstof en fosfor) vanuit de landbouw naar het oppervlaktewater. De Unie van Waterschappen (UvW) behartigt de belangen van de waterschappen op dit dossier, bijvoorbeeld via advisering over landelijk beleid, kennisuitwisseling en afstemming met gebiedspartners. Ambient ondersteunt Team…
Lees meerProjectleider landelijk kernteam wateroverlast
Voor het regionaal waterbeheer zijn in het Nationaal Bestuursakkoord Water (2003) afspraken gemaakt over normen voor wateroverlast vanuit oppervlaktewater. Deze normen zijn op basis van de Waterwet, en later de Omgevingswet, vastgelegd in de provinciale verordeningen. Ze vormen de basis voor de dimensionering van de afvoer- en bergingscapaciteit van regionale watersystemen. In het advies van…
Lees meerAanpak regie op ondergrondse ruimte in de bebouwde kom
Ambient werkt samen met gemeente Alkmaar aan een aanpak voor meer regie op de ondergrondse ruimte in het bebouwde gebied. De gemeente heeft grote opgaven in het bebouwde gebied. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van duizenden woonunits bij het Alkmaars Kanaal en het aardgasvrij en klimaatadaptief maken van de bestaande wijken. Deze ontwikkelingen vragen veel…
Lees meerImplementatie milieuhygiënische bodemdata in de BRO
De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt uitgebreid met het domein Milieukwaliteit. De provincies hebben een grote rol in de uitbreiding van de BRO, hetzij als bronhouder, hetzij als dataleverancier. Ambient is door BIJ12 gevraagd om de stand van zaken bij alle provincies in kaart te brengen richting de wijziging van de wet BRO op 1 juli…
Lees meerMonitoring robuustheid omgevingsdiensten
In het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH (IBP VTH) zijn robuustheidscriteria geformuleerd. Per 1 april 2026 moet elke omgevingsdienst (OD) daaraan voldoen om in de toekomst met behoud van kwaliteit te kunnen blijven functioneren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) voert de regie op het proces om te komen tot robuuste omgevingsdiensten. Ambient is gevraagd…
Lees meerNationale aanpak concrete doelen ruimtelijke adaptatie
In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het ministerie van I&W heeft Ambient, in samenwerking met stichting CAS en Blauwbos Land en Water Consulting, een nationale aanpak opgesteld om tot concrete doelen voor ruimtelijke adaptatie te komen. De aanpak is uitgewerkt in een notitie die op 18 oktober 2024 vastgesteld is in…
Lees meer