Robuust zijn

Monitoring robuustheid omgevingsdiensten

In het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH (IBP VTH) zijn robuustheidscriteria geformuleerd. Per 1 april 2026 moet elke omgevingsdienst (OD) daaraan voldoen om in de toekomst met behoud van kwaliteit te kunnen blijven functioneren. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) voert de regie op het proces om te komen tot robuuste omgevingsdiensten. Ambient is gevraagd om de eerste voortgangsrapportages te analyseren die elke OD aan IenW moet opleveren. Daarnaast zal Ambient IenW adviseren over de haalbaarheid van elke OD om op 1 april 2026 robuust te zijn.

De commissie Van Aartsen concludeerde dat omgevingsdiensten onvoldoende robuust zijn om vanuit professionele distantie te handelen. Het bestuurlijk overleg IBP VTH heeft op 22 juni 2023 ingestemd met het voorstel van pijler 1. Daarin staat dat een robuuste omgevingsdienst moet voldoen aan vier criteria: effectiviteit, ontwikkelvermogen, wendbaarheid en efficiency. Deze criteria zijn nader uitgewerkt tot een zestal kritische prestatie-indicatoren (kpi’s). IenW heeft de Tweede Kamer op 4 juli 2023 daarover geïnformeerd.

Alle 28 omgevingsdiensten hebben in oktober 2023 een zogeheten zelftoets uitgevoerd waarin ze bepaald hebben of ze voldoen aan deze robuustheidscriteria. De 26 omgevingsdiensten die op basis van deze zelftoets nog niet aan de robuustheidscriteria voldeden, hebben in april 2024 een plan van aanpak bij IenW ingediend. Hierin staan maatregelen waarmee zij denken op 1 april 2026 robuust te kunnen zijn.

Dit plan van aanpak is aan de hand van een monitoringsinstrument geanalyseerd. Elk criterium is beoordeeld op haalbaarheid. Tevens heeft er een algemene taxatie per omgevingsdienst plaatsgevonden. Uit de beoordeling van de plannen van aanpak volgt dat nog geen enkele omgevingsdienst voldoet, op de twee OD’s na, die op basis van de zelftoets al voldeden. Hierover is de Tweede Kamer op 24 oktober 2024 geïnformeerd.

De omgevingsdiensten dienen elk half jaar de voortgang te rapporteren aan IenW. De taxatie kan op basis van deze voortgangsrapportage eventueel worden bijgesteld.

Projectleden

Meer projecten binnen

Hand met wormen

Implementatie milieuhygiënische bodemdata in de BR

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt uitgebreid met het domein Milieukwaliteit. De provincies hebben een grote rol in de uitbreiding van de BRO, hetzij als bronhouder, hetzij als dataleverancier. Ambient is door BIJ12 gevraagd om de stand van zaken bij alle provincies in kaart te brengen richting de wijziging van de...
Begroeid dak

Nationale aanpak concrete doelen ruimtelijke adaptatie

In opdracht van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het ministerie van I&W heeft Ambient, in samenwerking met stichting CAS en Blauwbos Land en Water Consulting, een nationale aanpak opgesteld om tot concrete doelen voor ruimtelijke adaptatie te komen. De aanpak is uitgewerkt in een notitie die op 18...
Ingang huis met zandzakken

Evaluatie Woningscans Limburg

Het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) werkt aan het waterweerbaar maken van de inwoners van Limburg. Eén van de producten uit dit programma is een pilot Woningscans. Een deskundige komt bij de bewoner thuis langs om advies te geven over hoe de woning beter beschermd kan worden tegen wateroverlast....