View over floodplains of river Ijssel, Overijssel, Netherlands

Monitoring & evaluatierapport WBP 2022-2027 Waterschap Drents Overijsselse Delta

Het Waterbeheerprogramma (WBP) 2022-2027 van het waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is op 14 december 2021 door het algemeen bestuur (AB) vastgesteld. Het waterschap wil tijdens de planperiode van het WBP de voortgang van de doelrealisatie monitoren, evalueren en bijsturen. Daarvoor zal gedurende de planperiode een monitoring- en evaluatierapport worden opgesteld, dat jaarlijks geactualiseerd en aangevuld wordt, zodat er na afloop van de planperiode in 2027 een definitief Monitoring en Evaluatierapport is ten behoeve van de volgende plancyclus na 2027. Centraal in dit plan-, monitoring- en evaluatieproces staat de door het waterschap opgestelde doelenboom uit het WBP.

De doelen van deze opdracht zijn:

  1. Voor de operationele doelen overeenstemming bereiken op ambtelijk en bestuurlijk niveau over de prestatie-indicatoren en streefnormen en de presentatie van de resultaten van de evaluatie.
  2. Het verkrijgen van overzicht van hiaten tussen enerzijds de doelen uit de doelenboom en anderzijds de beschikbare gegevens uit thans gebruikte methodieken, monitoring, metingen en rapportages (knelpuntenanalyse). Voor de hiaten worden diverse scenario’s geschetst om de hiaten en knelpunten op te lossen, zodat het management uit deze scenario’s een voorkeursimplementatietraject kan kiezen.
  3. Implementatie van de werkwijze, zodat het waterschap de daaropvolgende effectrapportages zelfstandig kan uitvoeren. Daarom is het van belang dat de methodiek en de toegepaste stappen goed reproduceerbaar en overdraagbaar zijn.
  4. Het geven van advies over een verbeterslag ten aanzien van de basisdata en dat advies vastleggen in een informatiebeheerplan.

Ambient voert dit project samen met Witteveen+Bos uit. De werkzaamheden zijn vooral gericht op doelen rondom stedelijk water, waterveiligheid en waterbewustzijn. Daarnaast Is Ambient verantwoordelijk voor het implementatieplan (doel 3).

Projectleden

Pui Mee Chan

Directeur en adviseur

Meer projecten binnen Data- en informatiebeheer en Watersystemen en waterveiligheid

Koe in een sloot

Ondersteuning Team Waterkwaliteit UvW op nutriëntendossier

Waterschappen werken aan de verbetering van de waterkwaliteit in Nederland. Een onderdeel hiervan is het voorkomen van nutriëntenverlies (stikstof en fosfor) vanuit de landbouw naar het oppervlaktewater. De Unie van Waterschappen (UvW) behartigt de belangen van de waterschappen op dit dossier, bijvoorbeeld via advisering over landelijk beleid, kennisuitwisseling en afstemming...
Bankje in water

Projectleider landelijk kernteam wateroverlast

Voor het regionaal waterbeheer zijn in het Nationaal Bestuursakkoord Water (2003) afspraken gemaakt over normen voor wateroverlast vanuit oppervlaktewater. Deze normen zijn op basis van de Waterwet, en later de Omgevingswet, vastgelegd in de provinciale verordeningen. Ze vormen de basis voor de dimensionering van de afvoer- en bergingscapaciteit van regionale...
Vrouw neemt bodemmonster

Implementatie milieuhygiënische bodemdata in de BRO

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt uitgebreid met het domein Milieukwaliteit. De provincies hebben een grote rol in de uitbreiding van de BRO, hetzij als bronhouder, hetzij als dataleverancier. Ambient is door BIJ12 gevraagd om de stand van zaken bij alle provincies in kaart te brengen richting de wijziging van de...