Decentrale impactanalyse EU-bodemgezondheidsrichtlijn
Op 5 juli 2023 publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor de EU-Bodemgezondheidsrichtlijn. Het ministerie IenW bereidt een beoordeling door het Rijk voor, en betrekt daarbij ook de koepels van IPO, UvW en VNG. De provincies, waterschappen en gemeenten willen zich echter ook zelf goed voorbereiden om de impact van dit voorstel te doorgronden en…
Lees meerVerkenning doelen ruimtelijke adaptatie
Op verzoek van de stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) van het ministerie van I&W voert Ambient een verkenning uit naar doelen voor ruimtelijke adaptatie. De uitkomsten hiervan worden verwerkt in een notitie, die later dit jaar wordt geagendeerd in de stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie. Het vertrekpunt daarbij is de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie (2014/2021). De behoefte van…
Lees meerVoorlichting grondwaterbeleid provincie Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland heeft in haar omgevingsverordening regels opgesteld voor grondwater. Hiermee geeft de provincie deels uitvoering aan het in 2021 vastgestelde beleidskader grondwaterkwaliteit, dat onderdeel is van het Regionaal waterprogramma. De omgevingsdiensten en gemeenten moeten hier uitvoering aan geven en hebben behoefte aan houvast. Ambient is gevraagd de provincie hierbij te ondersteunen door een praktijkvoorbeeldenboek…
Lees meerTransacademic Interface Manager (TIM) – Living on Soft Soils (NWA-ORC-LOSS)
Bij het ontwikkelen van kennis is het van belang om voor ogen te houden waarvoor en door wie kennis wordt gebruikt. Bij (wetenschappelijke) onderzoeksprogramma’s wordt daar steeds meer aandacht aan besteed, bijvoorbeeld bij projecten gefinancierd binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het onderzoeksprogramma Living on Soft Soils – Subsidence & Society (LOSS) heeft daarom een Transacademic…
Lees meerProgrammacoördinatie Toekomstbestendig waterbeheer vanuit verbinding met het verleden
STOWA en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) werken intensief samen in het programma ‘Toekomstbestendig waterbeheer vanuit verbinding met het verleden’. Ambient is voor STOWA coördinator van dit programma. Het doel van het programma is dat kennis over het verleden een vanzelfsprekend onderdeel wordt van het huidige en toekomstige regionale waterbeheer. De historie van een…
Lees meerProgrammamanagement pijler 4 Interbestuurlijk Programma Versterking VTH-stelsel
Op 4 maart 2021 presenteerde de commissie Van Aartsen haar rapport ‘Om de leefomgeving. Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur’. De commissie Van Aartsen heeft het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) geanalyseerd en heeft tien aanbevelingen gedaan. Naar aanleiding van het rapport van de Commissie Van Aartsen (4 maart 2021) is op 1…
Lees meerEvaluatie stimuleringsregeling afkoppelen private terreinen Limburg
Waterschap Limburg staat voor de keuze of ze de ‘Stimuleringsregeling afkoppelen private terreinen’ gaat verlengen of stoppen. Eind 2023 eindigt de regeling, die als doel heeft particulieren bewuster te laten omgaan met regenwater. De regeling subsidieert afkoppelen tot een bedrag van €20 per vierkante meter. De helft wordt bijgedragen door het waterschap en de provincie,…
Lees meerKlimaatadaptatie vraagt afstemming waterstandaarden
Infiltratie en opvang op eigen terrein, bovengrondse afvoer, infiltratie en opvang van hevige buien op wegen en in groenvoorzieningen vragen om afstemming van en eenduidigheid in de standaarden van CROW, ISSO, Stichting RIONED en NEN. De landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving (klimaatmaatlat) versterkt die vraag. NEN-OSKA heeft Ambient de opdracht geven om…
Lees meerWaterkwaliteit en klimaatverandering
Nederlandse overheden werken aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering, met als einddoel een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland in 2050. Als onderdeel van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, voeren overheden stresstesten uit en brengen zij kwetsbaarheden in beeld voor de thema’s wateroverlast, hitte, droogte en de gevolgbeperking van overstromingen. Binnen deze aanpak is vooralsnog weinig…
Lees meerAnalyse personele capaciteit en organisatie watertaken
Bij de gemeenten Haarlem en Zandvoort staan water, riolering en klimaatadaptatie beleidsmatig goed op de agenda. Die ambities blijken bijvoorbeeld uit de verankering van aanpak van wateroverlast bij werkzaamheden in de openbare ruimte, de zelfstandige aanleg van drainage en overwegen van actief grondwaterbeheer. Tegelijk zouden zij graag meer grip hebben op de uitvoering en programmering.…
Lees meer