Wijziging omgevingsverordening provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland geeft met haar nieuwe regionale waterprogramma onder andere uitvoering aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn. De KRW kent specifieke doelen voor grondwater en ook voor oppervlakte- en grondwater dat bestemd is voor menselijke consumptie. Een bodem- of grondwaterverontreiniging kan deze doelen bedreigen en daarmee voor de provincie aanleiding geven tot…
Lees meerOndersteuning Buyer Group duurzaam baggeren
Nederland, waterland. De kanalen, rivieren, vaarten en sloten worden steeds ondieper door het bezinken van zand en slib. Door te baggeren blijven de wateren op de juiste diepte en daarmee geschikt voor hun functie, bijvoorbeeld als waterafvoer of als vaarroute. Baggeren is echter een energie-intensief proces waarbij nog veel gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.…
Lees meerBeleidsmedewerker Water provincie Flevoland
Provincie Flevoland heeft de zorg voor een watersysteem dat functioneert voor het dagelijks gebruik, wonen, landbouw en natuur. De provincie werkt intensief samen met gemeenten en het waterschap om opgaven zoals klimaatverandering, bodemdaling en waterkwaliteit het hoofd te bieden. Binnen de provincie werkt het Waterteam aan een watersysteem dat blijvend op orde is. Bernardien Tiehatten…
Lees meerStrategisch adviseur IPSN
De Interprovinciale Programmaorganisatie Stikstof en Natuur (IPSN) ondersteunt en vertegenwoordigt de twaalf provincies bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het terugdringen van de uitstoot en neerslag van stikstof en het herstel van kwetsbare natuurgebieden. Na een periode waarin het beheersen van de stikstofcrisis centraal stond, richt het ISPN zich nu op de lange en middellange…
Lees meerVoorzitterschap LWG en opzet & monitoring werkprogramma
De Landelijke Werkgroep Grondwater (LWG) is een werkgroep die zich richt op de grondwateraspecten van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn. Het uitgangspunt is om bij te dragen aan het behoud en het beschermen van grondwater. De LWG doet dit door te ondersteunen in de onderlinge afstemming over de implementatiewijze. Ook ondersteunt de LGW…
Lees meerBegeleiden van pilots bij integrale risicoanalyse wateroverlast
Wateroverlast kan verschillende oorzaken hebben zoals het falen van een regionale waterkering, het inunderen van watergangen en sloten, het afstromen van regenwater over het maaiveld of het overlopen van riolen bij hevige regenval. Deze verschillende oorzaken van wateroverlast hebben ieder hun eigen veiligheids- en risicobenadering in de vorm van ontwerprichtlijnen en normeringen, maar deze sluiten…
Lees meerRekenkameronderzoek droogtebeleid op hoge zandgronden
Door klimaatverandering neemt de kans op perioden met droogte toe. Als gevolg van droogte kan schade ontstaan aan gebouwen, infrastructuur, landbouw, natuur en kan de drinkwatervoorziening in gevaar komen. De hoge zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug en de Stuwwal bij Nijmegen zijn extra kwetsbaar voor droogte omdat deze gebieden volledig afhankelijk zijn van neerslag. Wateraanvoer…
Lees meerGebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling
Waternet werkt aan een gebiedsagenda water & ruimtelijke ontwikkeling. Doel is om meer zicht te krijgen op de ruimtelijke ontwikkelingen in het beheergebied van Waterschap Amstel, Gooi & Vecht (AGV) en de impact daarvan op het watersysteem. Woningbouw, ontwikkeling van bedrijventerreinen en realisatie van natuuropgaven krijgen in de gebiedsagenda een plek, inclusief een duiding van…
Lees meerParticipatie Beleidskader Milieu
Provincie Noord-Brabant werkt aan een Beleidskader Milieu. Zij beschrijft daarin milieudoelstellingen op het gebied van bodem, water, lucht, geluid, gevaarlijke stoffen, etc. Het realiseren van deze doelstellingen kan en doet de provincie niet alleen, maar in nauwe samenwerking met de omgeving. Soms ligt het initiatief bij de provincie zelf, vaak ook bij andere organisaties. De…
Lees meerBeleidsoriëntatie en uitgangspunten voor regionale normering wateroverlast
De komende jaren gaan waterschap Noorderzijlvest en waterschap Hunze en Aa’s aan de slag met de voorbereiding van een nieuwe toetsingsronde voor de regionale normering wateroverlast. Sinds de laatste toetsing is de druk op het regionaal watersysteem toegenomen als gevolg van klimaatverandering en ruimtelijke ontwikkelingen. Er is meer inzicht gekomen in de invloed van klimaatverandering…
Lees meer