Eenduidige omgang met overgangsrecht bodem onder de Omgevingswet
Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet inwerking. Voor bodem gaat dit gepaard met een beleidsrijke wijziging en vervalt de Wet bodembescherming. Daarnaast vindt er een verschuiving plaats van bevoegdheden van het voormalig bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming (Wbb) naar alle gemeenten.
Een aantal situaties valt onder het overgangsrecht zoals opgenomen in de Aanvullingswet bodem Omgevingswet. Op deze situaties blijft het recht gelden zoals dat gold voor inwerkingtreding van de Omgevingswet, namelijk de Wet bodembescherming. Als de Omgevingswet in werking treedt zijn er situaties waar er sprake is van een ‘overgangsrechtgeval’, en waar er milieubelastende activiteiten plaatsvinden die onder de Omgevingswet gereguleerd zijn.
De vijf omgevingsdiensten in de provincie Zuid-Holland dienen met deze ‘overgangsrechtgevallen’ op een eenduidige en uniforme manier om te gaan, daarbij rekening houdend met de bevoegdheden die door de provincie dan wel gemeenten, bij de omgevingsdiensten belegd zijn.
Ambient is gevraagd om dit traject te begeleiden en zowel de inhoud als het proces vorm te geven. Hiertoe houden we met elke omgevingsdienst allereerst een interview om 1) een gedeeld beeld te krijgen over wanneer iets wel of niet onder overgangsrecht valt en 2) voorbeelden op te halen van situaties waar sprake kan zijn van een ‘overgangsrechtgeval’.
In een werksessie worden de voorbeelden gedeeld en komen de omgevingsdiensten tot een top 5 die vervolgens door Ambient uitgewerkt gaat worden in factsheets. Deze factsheets zullen een praktisch handvat worden voor de omgevingsdiensten indien er na inwerkingtreding van de Omgevingswet sprake is van een ‘overgangsrechtgeval’. Bijvangst is dat elke omgevingsdienst voorgelicht wordt over wat het overgangsrecht voor bodem inhoudt.