Haalbaarheidsstudie indicator vergrijzing grondwater
Veel mensen die zich bezighouden met grondwaterkwaliteit in Nederland maken zich zorgen over ‘vergrijzing’ van het grondwater: “De voortschrijdende, sluimerende, beïnvloeding van de chemische kwaliteit van grondwater tot steeds grotere diepte” (STOWA-rapport 2022-23). Op dit moment wordt de chemische toestand van grondwaterlichamen beoordeeld aan de hand van normen uit de Grondwaterrichtlijn en drempelwaarden. Er zijn…
Lees meerMonitor gemeentelijke watertaken – ondersteuning financiële analyse
Stichting RIONED publiceert in 2024 een nieuwe Monitor gemeentelijke watertaken. De inzichten uit de monitor helpen het vakgebied om de prestaties, knelpunten en opgaven in het stedelijk waterbeheer scherp in beeld te brengen. Ambient ondersteunt Stichting RIONED bij de controle en analyse van de financiële gegevens. De start in de ondersteuning bestaat uit de controle…
Lees meerWater en Bodem sturend: bouwstenen voor borging in waterschapsregelgeving
Met de kamerbrieven Water en Bodem sturend en De Landelijke maatlat voor een groene en klimaatadaptieve gebouwde omgeving geeft het kabinet invulling aan het regeerakkoord om water en bodem sturend te maken in de ruimtelijke inrichting. Met de urgente woningbouwopgave, de opgave op natuur te herstellen en de aanhoudende klimaatverandering, loopt Nederland steeds vaker tegen…
Lees meerRoadmap langetermijnpositionering CCvD Datastandaarden
De Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB), Stichting RIONED (koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer) en Informatiehuis Water (IHW) hebben een verkenning uitgevoerd over de langetermijnpositionering (‘stip aan de horizon’) van het Centraal College van Deskundigen Datastandaarden. Uit deze verkenning is gebleken dat het Scenario ‘Focus op verbreding, met behoud rol van CCvD als cruciaal uitgangspunt’ het gewenste…
Lees meerBegeleiding onderzoek ‘Broeikasgassen uit oppervlaktewater’
Om de klimaatdoelstellingen te halen is het van belang om broeikasgassen te reduceren. Voor veel van de bronnen zijn concrete doelstellingen geformuleerd. Echter, dat is niet het geval voor de broeikasgassen uit oppervlaktewater. De exacte omvang van de emissie uit de Nederlandse oppervlaktewateren is onbekend en wordt op ca. 5% van de totale Nederlandse emissie…
Lees meerDecentrale impactanalyse EU-bodemgezondheidsrichtlijn
Op 5 juli 2023 publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor de EU-Bodemgezondheidsrichtlijn. Het ministerie IenW bereidt een beoordeling door het Rijk voor, en betrekt daarbij ook de koepels van IPO, UvW en VNG. De provincies, waterschappen en gemeenten willen zich echter ook zelf goed voorbereiden om de impact van dit voorstel te doorgronden en…
Lees meerKlimaatadaptatie vraagt afstemming waterstandaarden
Infiltratie en opvang op eigen terrein, bovengrondse afvoer, infiltratie en opvang van hevige buien op wegen en in groenvoorzieningen vragen om afstemming van en eenduidigheid in de standaarden van CROW, ISSO, Stichting RIONED en NEN. De landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving (klimaatmaatlat) versterkt die vraag. NEN-OSKA heeft Ambient de opdracht geven om…
Lees meerWaterkwaliteit en klimaatverandering
Nederlandse overheden werken aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering, met als einddoel een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland in 2050. Als onderdeel van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, voeren overheden stresstesten uit en brengen zij kwetsbaarheden in beeld voor de thema’s wateroverlast, hitte, droogte en de gevolgbeperking van overstromingen. Binnen deze aanpak is vooralsnog weinig…
Lees meerUniforme uitgangspunten DPRA-stresstesten (VNG)
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (2018) hebben gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk met elkaar afgesproken dat zij elke 6 jaar de kwetsbaarheid van het eigen grond- en beheergebied met een stresstest klimaatadaptatie in beeld brengen. De stresstesten vormen de basis voor risicodialogen en het uitwerken van uitvoeringsagenda’s. De stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie wil starten met…
Lees meerOmgevingsmanager en projectsecretaris Ecologisch Beoordelingssysteem 2.0
Ondanks het feit dat de waterkwaliteit de afgelopen jaren flink verbeterd is, haalt Nederland de KRW-doelen voor veel waterlichamen niet. De verbeteringen die door waterbeheerders worden gerealiseerd, blijven veelal onder de radar. Dat komt mede door de ecologische beoordelingssystematiek die nu wordt gehanteerd. We zien daarmee op hoofdlijnen hoe de toestand op een bepaald moment…
Lees meer