Evaluatie woningscans en plan van aanpak
Binnen het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) werkt de provincie Limburg aan het waterweerbaar maken van de inwoners van Limburg. Hiervoor worden diverse processen en producten ontwikkeld. Eén van de producten is de pilot met woningscans wateroverlast. In deze pilot komen duizend woningen in aanmerking voor een woningscan. Inmiddels hebben bewoners van 450 van…
Lees meerHaalbaarheidsstudie indicator vergrijzing grondwater
Veel mensen die zich bezighouden met grondwaterkwaliteit in Nederland maken zich zorgen over ‘vergrijzing’ van het grondwater: “De voortschrijdende, sluimerende, beïnvloeding van de chemische kwaliteit van grondwater tot steeds grotere diepte” (STOWA-rapport 2022-23). Op dit moment wordt de chemische toestand van grondwaterlichamen beoordeeld aan de hand van normen uit de Grondwaterrichtlijn en drempelwaarden. Er zijn…
Lees meerAnalyse wenselijkheid borgen structurerende keuzes WBS in de provinciale Omgevingsverordening
Op verzoek van de provincie Noord-Holland heeft Ambient in samenwerking met TAUW en FLO Legal een analyse uitgevoerd naar de mogelijkheden van het borgen van structurerende keuzes van Water en Bodem Sturend (WBS) in de provinciale omgevingsverordening. Dit naar aanleiding van de Tweede Kamerbrief WBS van november 2022 en de periodieke actualisatie van de omgevingsverordening.…
Lees meerDecentraal sturen op grondgebruik voor waterkwaliteitsverbetering
Voor de waterkwaliteit in Nederland zijn 2024 en 2027 belangrijke jaren. In 2024 vindt de tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn water (KRW) plaats en in 2027 is de deadline voor het realiseren van de KRW-doelen. Het grondgebruik in Nederland is medebepalend voor de waterkwaliteit en de mate waarin de KRW-doelen in 2027 gerealiseerd kunnen worden. Sturen…
Lees meerKRW-rapportage ‘Grondwater InZicht’
In 2024 vindt de landelijke tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW) plaats. De tussenevaluatie zet de huidige kwaliteit voor grond- en oppervlaktewater op een rij en geeft prognoses voor doelbereik in 2027. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Ambient gevraagd om een rapportage ‘Grondwater InZicht’ te schrijven, die voor grondwater dient als basis voor…
Lees meerActualisatie beleidskader Grondwaterkwaliteit
In maart 2022 is het Regionaal Waterprogramma Zuid-Holland 2022-2027 (RWP) vastgesteld en onderdeel hiervan is bijlage D: het Beleidskader Grondwaterkwaliteit. Dit beleidskader bevat het beleid van de provincie ten aanzien van het beheer van (historische) bodem- en grondwaterverontreiniging in relatie tot het behalen van de grondwaterdoelen van de Kaderrichtlijn water (KRW). Aanleiding voor het opstellen…
Lees meerVitale bodems in de provincie Utrecht
De bodem in landelijk en stedelijk gebied staat wereldwijd onder druk. In Europa is naar schatting 60 tot 70 procent van de bodems niet ‘vitaal’. Een vitale bodem is belangrijk omdat de bodem de gewenste ecosysteemdiensten levert, nu en in de toekomst. De bodem is daarmee letterlijk en figuurlijk een essentiële onderlegger voor een leefbare…
Lees meerDecentrale impactanalyse EU-bodemgezondheidsrichtlijn
Op 5 juli 2023 publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor de EU-Bodemgezondheidsrichtlijn. Het ministerie IenW bereidt een beoordeling door het Rijk voor, en betrekt daarbij ook de koepels van IPO, UvW en VNG. De provincies, waterschappen en gemeenten willen zich echter ook zelf goed voorbereiden om de impact van dit voorstel te doorgronden en…
Lees meerVoorlichting grondwaterbeleid provincie Zuid-Holland
Provincie Zuid-Holland heeft in haar omgevingsverordening regels opgesteld voor grondwater. Hiermee geeft de provincie deels uitvoering aan het in 2021 vastgestelde beleidskader grondwaterkwaliteit, dat onderdeel is van het Regionaal waterprogramma. De omgevingsdiensten en gemeenten moeten hier uitvoering aan geven en hebben behoefte aan houvast. Ambient is gevraagd de provincie hierbij te ondersteunen door een praktijkvoorbeeldenboek…
Lees meerBodem in de Flevolandse omgevingsplannen
De Flevolandse gemeenten zijn zich aan het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Zij hebben in 2022 verkend op welke onderwerpen aanvullend beleid wenselijk is. Hierbij willen ze in ieder geval zorgen dat het huidige beschermingsniveau gewaarborgd blijft. Inmiddels is, mede dankzij de kamerbrief ‘Water en…
Lees meer