Borgen drinkwaterbelangen in gemeentelijke omgevingsvisies en -plannen
Vitens bereidt zich voor op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Met de Omgevingswet neemt de bestuurlijke afwegingsruimte van de decentrale overheden toe en krijgen provincies en gemeenten een aantal nieuwe instrumenten. Ook neemt de reikwijdte van de waterschapsverordening toe (huidige KEUR). Gezien het belang van een goede drinkwatervoorziening zal de huidige bodem- en grondwaterbescherming ook onder het regiem van de nieuwe Omgevingswet moeten worden geborgd en mogelijk verbeterd. Drinkwatervoorziening zal een rol gaan spelen bij de langetermijnbeleidsafwegingen op gebiedsniveau in de gemeentelijke omgevingsvisies. Ook kunnen gemeenten daar waar zij dat nuttig en nodig achten, specifieke regels formuleren voor inrichting en gebruik.
Met de implementatie van de Omgevingswet komt er veel op gemeenten af. Om het ‘eigenaarschap’ bij gemeenten voor een goede drinkwatervoorziening te vergroten, heeft Vitens een interne strategie en plan van aanpak uitgewerkt.
De ondersteuning door Ambient van de nadere invulling en uitvoering van het plan van aanpak richt zich op de volgende activiteiten:
- Initiëren van gesprekken met de gemeentelijke contactpersonen.
- Het organiseren van informatiebijeenkomsten voor de overige gemeenten, geclusterd per regio of provincie.
- Initiëren gesprekken met gemeenten over specifieke winlocaties.
- Initiëren gesprekken met waterschappen over waterkwaliteit in relatie tot specifieke winlocaties.
- Ontwikkelen producten: aanbod voor bouwsteen drinkwater in omgevingsvisie, inclusief dilemma’s en keuzen en ontwikkelen bouwsteen voor onderdelen gemeentelijke omgevingsplan.