
Quickscan Europese Natuurherstelverordening
De Natuurherstelverordening (NHV) is opgesteld als onderdeel van de Europese Green Deal en de EU-Biodiversiteitsstrategie 2030. De Europese natuur verkeert al jaren in verslechterende staat: meer dan 80% van de habitattypen binnen de EU is niet in een gunstige staat van instandhouding. De NHV stelt daarom juridisch bindende hersteldoelen in voor verschillende ecosystemen (land, zoetwater, marien, stedelijk) met concrete verplichtingen voor lidstaten. Deze hersteldoelen lopen in fasen op tot 90% herstel in 2050. Waterschappen beheren een groot deel van het Nederlandse landschap, en zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit en kwantiteit van het oppervlaktewater, de ecologie van watergangen, het peilbeheer in natuurgebieden, landbouwgebieden en stedelijk gebied.
De NHV richt zich op diverse ecosysteemtypen die binnen het beheergebied van waterschappen vallen, zoals rivieren, beken, meren, wetlands, veengebieden, stedelijke ecosystemen. Daardoor zijn waterschappen zowel uitvoerder als medeverantwoordelijke voor het realiseren van de doelen van de NHV.
De verordening heeft invloed op de strategische keuzes, uitvoering en vergunningverlening binnen waterschappen. Naar verwachting zullen watermaatregelen getroffen moeten worden om ecosystemen te herstellen in bijvoorbeeld wetlands, beken en veen, vismigratievoorzieningen en ecologisch herstel van watergangen en oevers.
Ambient is gevraagd door de Unie van Waterschappen om een Quick Scan uit te voeren naar de impact van de NHV op de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen en de relatie met andere richtlijnen, verordeningen en regelgeving. Dat helpt de waterschappen input te leveren aan het Natuurherstelplan dat door elke lidstaat moet worden opgesteld en uitgevoerd.
Projectleden
Meer projecten binnen Watersystemen en waterveiligheid

Handreiking Regionale Monitoring Klimaatadaptatie, indicatoren niveau 2 en 3

Verkenning compensatieheffing en waterbankverharding
