Sheep and wind turbines along a lake at sunrise

Bodem in de Flevolandse omgevingsplannen

De Flevolandse gemeenten zijn zich aan het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Zij hebben in 2022 verkend op welke onderwerpen aanvullend beleid wenselijk is. Hierbij willen ze in ieder geval zorgen dat het huidige beschermingsniveau gewaarborgd blijft.

Inmiddels is, mede dankzij de kamerbrief ‘Water en bodem sturend’ duidelijk dat de bodem een belangrijke randvoorwaarde is voor veel maatschappelijke opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie, woningbouw en de transitie naar een duurzaam landbouwsysteem. Bodembeleid staat daarmee niet langer op zichzelf en is integraal onderdeel van het beleid over de fysieke leefomgeving.

De inwerkingtreding van de Omgevingswet gaat gepaard met een beleidsrijke herziening van het bodembeleid en op onderdelen een verschuiving van bevoegdheden naar de gemeenten. De Omgevingswet gaat uit van ‘decentraal tenzij’ en dat betekent dat het primair aan de gemeente is om bodembeleid te maken.

Aan de hand van o.a. de ondersteuningsproducten van Bodembeheer van de Toekomst is in 2022, mede met inzet van Ambient, verkend waar de gemeenten gebruik willen maken van de afwegingsruimte. Er is niet alleen gekeken of de gemeenten willen afwijken van de rijksregels en bruidsschatregels, maar ook of er nog aanvullende regels wenselijk zijn.

Ambient is samen met FLO Legal gevraagd om decentraal bodembeleid te helpen formuleren en te vertalen naar regels voor het omgevingsplan. Dit inclusief het opstellen van toepasbare regels.

Tevens gaan Ambient en FLO Legal de gemeenten ondersteunen en adviseren op het gebied van verbreding van het bodembeleid en het duurzaam gebruikmaken van de ondergrond voor bodemenergie. De focus ligt op het formuleren van regels die een gelijkwaardig beschermingsniveau garanderen.

Projectleden

Meer projecten binnen Bodem en ondergrond en Omgevingswet

Opengebroken straat

Aanpak regie op ondergrondse ruimte in de bebouwde kom

Ambient werkt samen met gemeente Alkmaar aan een aanpak voor meer regie op de ondergrondse ruimte in het bebouwde gebied. De gemeente heeft grote opgaven in het bebouwde gebied. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van duizenden woonunits bij het Alkmaars Kanaal en het aardgasvrij en klimaatadaptief maken van de bestaande...
Vrouw neemt bodemmonster

Implementatie milieuhygiënische bodemdata in de BRO

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt uitgebreid met het domein Milieukwaliteit. De provincies hebben een grote rol in de uitbreiding van de BRO, hetzij als bronhouder, hetzij als dataleverancier. Ambient is door BIJ12 gevraagd om de stand van zaken bij alle provincies in kaart te brengen richting de wijziging van de...
Kabels in grond

Secretaris Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie 

Het Intermediair Kennisnetwerk Bodemenergie (IKBE) is een ambtelijk netwerk dat opgericht is in 2020. Het IKBE richt zich op kennisdeling over governancevraagstukken voor de ondergrond met het oog op de warmtetransitie. Uitgevoerd door Rijkswaterstaat in opdracht van het Ministerie van IenW, werkt het IKBE samen met het ministerie van EZK...