Inventarisatie provinciaal grondwaterbeleid

Grondwaterbeschermingsgebied

Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet in werking treden. Daarmee vervalt de Wet bodembescherming (Wbb). In de Wbb stond het kader voor het bepalen wanneer er sprake was van een bodem- of grondwaterverontreiniging en het kader voor het bepalen of er risico’s volgen uit de verontreiniging. Tevens stond in de Wbb dat, wanneer de…

Lees meer

Herijking bodemwet- en regelgeving saneringen

Graafmachine

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Hiermee is ook de bodemregelgeving aangepast, zoals beschreven in de Aanvullingswet Bodem Omgevingswet. Op onderdelen zijn er echter directe knelpunten geconstateerd die zo snel mogelijk opgelost dienen te worden. Knelpunten zijn bijvoorbeeld: toevalsvondst verontreiniging van de bodem, PFAS, bodemverontreiniging door drugsdumpingen en diffuse verontreinigingen met…

Lees meer

KRW-rapportage ‘Grondwater InZicht’

In 2024 vindt de landelijke tussenevaluatie van de Kaderrichtlijn Water (KRW) plaats. De tussenevaluatie zet de huidige kwaliteit voor grond- en oppervlaktewater op een rij en geeft prognoses voor doelbereik in 2027. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Ambient gevraagd om een rapportage ‘Grondwater InZicht’ te schrijven, die voor grondwater dient als basis voor…

Lees meer

Monitor gemeentelijke watertaken – ondersteuning financiële analyse

Rij huizen met grasveld met slootje

Stichting RIONED publiceert in 2024 een nieuwe Monitor gemeentelijke watertaken. De inzichten uit de monitor helpen het vakgebied om de prestaties, knelpunten en opgaven in het stedelijk waterbeheer scherp in beeld te brengen. Ambient ondersteunt Stichting RIONED bij de controle en analyse van de financiële gegevens.  De start in de ondersteuning bestaat uit de controle…

Lees meer

Decentrale impactanalyse EU-bodemgezondheidsrichtlijn

Hand met wormen

Op 5 juli 2023 publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor de EU-Bodemgezondheidsrichtlijn. Het ministerie IenW bereidt een beoordeling door het Rijk voor, en betrekt daarbij ook de koepels van IPO, UvW en VNG. De provincies, waterschappen en gemeenten willen zich echter ook zelf goed voorbereiden om de impact van dit voorstel te doorgronden en…

Lees meer

Evaluatie stimuleringsregeling afkoppelen private terreinen Limburg

Waterschap Limburg staat voor de keuze of ze de ‘Stimuleringsregeling afkoppelen private terreinen’ gaat verlengen of stoppen. Eind 2023 eindigt de regeling, die als doel heeft particulieren bewuster te laten omgaan met regenwater. De regeling subsidieert afkoppelen tot een bedrag van €20 per vierkante meter. De helft wordt bijgedragen door het waterschap en de provincie,…

Lees meer

Rekenkameronderzoek droogtebeleid op hoge zandgronden

Door klimaatverandering neemt de kans op perioden met droogte toe. Als gevolg van droogte kan schade ontstaan aan gebouwen, infrastructuur, landbouw, natuur en kan de drinkwatervoorziening in gevaar komen. De hoge zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug en de Stuwwal bij Nijmegen zijn extra kwetsbaar voor droogte omdat deze gebieden volledig afhankelijk zijn van neerslag. Wateraanvoer…

Lees meer

Handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen en inrichten

Aanpak knelpunten klimaatadaptief bouwen

In vervolg op het onderzoek naar de juridische mogelijkheden bij klimaatadaptief bouwen schreven Ambient en FLO Legal (voorganger was Colibri Advies) in 2020 een handreiking over decentrale regelgeving bij klimaatadaptief bouwen en inrichten. Hiermee wordt onduidelijkheid over de juridische (on)mogelijkheden weggenomen. De handreiking is in mei 2020 verschenen en hier te downloaden. In een webinar…

Lees meer

Verantwoordelijkheden bij risico’s van extreem weer in een veranderend klimaat

Het klimaat verandert met als gevolg een toenemende kans op weersextremen, zoals lange perioden van droogte, hitte, zware zomerse onweersbuien die gepaard gaan met extreme regen, harde windstoten en hagel en langdurige neerslag in de winter. Deze weersextremen kunnen zorgen voor overlast en schade. Bijvoorbeeld in de vorm van storm- of waterschade, hitteschade aan infrastructuur,…

Lees meer