Incompanytraining ‘Grondwater in bebouwd gebied’

Voor Wateropleidingen heeft Arnout Linckens op 30 oktober en 13 november 2023, samen met Johan Bouma van BZ Ingenieurs, een incompanytraining gegeven aan het Platform Vallei en Eem. Het onderwerp van de training was Grondwater in bebouwd gebied. In deze training leerden de deelnemers welke keuzes en dilemma’s spelen bij de grondwatertaak en hoe daarmee…

Lees meer

Analyse personele capaciteit en organisatie watertaken

Bij de gemeenten Haarlem en Zandvoort staan water, riolering en klimaatadaptatie beleidsmatig goed op de agenda. Die ambities blijken bijvoorbeeld uit de verankering van aanpak van wateroverlast bij werkzaamheden in de openbare ruimte, de zelfstandige aanleg van drainage en overwegen van actief grondwaterbeheer. Tegelijk zouden zij graag meer grip hebben op de uitvoering en programmering.…

Lees meer

Bodem in de Flevolandse omgevingsplannen

De Flevolandse gemeenten zijn zich aan het voorbereiden op de komst van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Zij hebben in 2022 verkend op welke onderwerpen aanvullend beleid wenselijk is. Hierbij willen ze in ieder geval zorgen dat het huidige beschermingsniveau gewaarborgd blijft. Inmiddels is, mede dankzij de kamerbrief ‘Water en…

Lees meer

Planproces watertakenplan gemeente Berkelland

Infographic Bosch Slabbers tbv gem. Berkelland

Gemeente Berkelland stelt een nieuw watertakenplan op. Dit nieuwe watertakenplan is de opvolger van het huidige watertakenplan (2019-2023) en wordt uitgewerkt als programma onder de gemeentelijke omgevingsvisie. In het watertakenplan beschrijft de gemeente Berkelland onder andere hoe zij invulling geeft aan de drie gemeentelijke zorgplichten: afvalwater, hemelwater en grondwater. Gemeente Berkelland en Waterschap Rijn en…

Lees meer

Bouwsteen bruidsschat Omgevingswet

Bouwsteen water

Anticiperend op de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet willen de partners binnen de manifestregio Klimaat Vallei en Veluwe gezamenlijk aan de slag met de regels voor water en riolering in de bruidsschat Omgevingswet. De belangrijkste consequentie van de Omgevingswet voor het (stedelijk) waterbeheer is dat de beleidsvrijheid van gemeenten en waterschappen verder toeneemt. Als gevolg…

Lees meer

Bouwsteen water en riolering voor gemeenten Achterhoek

Bouwsteen water

De gemeenten Bronckhorst, Oost-Gelre en Winterswijk ontwikkelen samen met waterschap Rijn en IJssel bouwstenen voor de thema’s water, riolering en klimaatadaptatie. Deze bouwstenen dienen als input bij het opstellen van een omgevingsvisie en het omgevingsplan. Op deze manier willen de gemeenten anticiperen op de komst van de Omgevingswet. De belangrijkste consequentie van de Omgevingswet voor…

Lees meer

Tijdelijk adviseur water en klimaatadaptatie

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Daarom neemt de gemeente Ede maatregelen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatveranderingen. De uitbreiding van de stad en de verandering van het klimaat zorgen ervoor dat er op tactisch en strategisch niveau keuzes moeten worden gemaakt om te komen tot een klimaat-…

Lees meer

Stimuleringsregeling afkoppelen: begeleiden proces en opstellen uitgangspuntennotitie

Waterschap Limburg werkt samen met gemeenten aan een vervolg op een bestaande stimuleringsregeling afkoppelen. Afkoppelen is een maatregel waarbij het hemelwater dat afstroomt van verhard oppervlak niet langer via een gemengd rioolstelsel wordt ingezameld en verwerkt. Het doel van afkoppelen voor Waterschap Limburg is om wateroverlast in of als gevolg van het stedelijk gebied te…

Lees meer

Economische illustratie voor regenbestendig Amsterdam

Hoe maak je een stad als Amsterdam bestand tegen hoosbuien? Daarvoor is, op initiatief van Waternet, het project Amsterdam Rainproof in het leven geroepen. Door klimaatverandering neemt de kans op extreme regenbuien toe en dit veroorzaakt (steeds vaker) schade zolang er geen regenbestendige maatregelen worden getroffen. Denk hierbij aan straten die water doorlaten, een groen…

Lees meer