Rekenkameronderzoek onderhoud en vernieuwing rioleringen Leiden en Leiderdorp
De gemeenten Leiden en Leiderdorp staan voor grote opgaven op het gebied van onderhoud en de vernieuwing van de riolering. Oude riolering heeft het einde van zijn levensduur bereikt en door de effecten van klimaatverandering zijn maatregelen nodig ten aanzien van de verwerking van overtollig regenwater. Over de ontwikkelingen en het beleid met betrekking tot…
Lees meerBouwsteen bruidsschat Omgevingswet
Anticiperend op de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet willen de partners binnen de manifestregio Klimaat Vallei en Veluwe gezamenlijk aan de slag met de regels voor water en riolering in de bruidsschat Omgevingswet. De belangrijkste consequentie van de Omgevingswet voor het (stedelijk) waterbeheer is dat de beleidsvrijheid van gemeenten en waterschappen verder toeneemt. Als gevolg…
Lees meerBouwsteen water en riolering voor gemeenten Achterhoek
De gemeenten Bronckhorst, Oost-Gelre en Winterswijk ontwikkelen samen met waterschap Rijn en IJssel bouwstenen voor de thema’s water, riolering en klimaatadaptatie. Deze bouwstenen dienen als input bij het opstellen van een omgevingsvisie en het omgevingsplan. Op deze manier willen de gemeenten anticiperen op de komst van de Omgevingswet. De belangrijkste consequentie van de Omgevingswet voor…
Lees meerTijdelijk adviseur water en klimaatadaptatie
Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Daarom neemt de gemeente Ede maatregelen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatveranderingen. De uitbreiding van de stad en de verandering van het klimaat zorgen ervoor dat er op tactisch en strategisch niveau keuzes moeten worden gemaakt om te komen tot een klimaat-…
Lees meerStimuleringsregeling afkoppelen: begeleiden proces en opstellen uitgangspuntennotitie
Waterschap Limburg werkt samen met gemeenten aan een vervolg op een bestaande stimuleringsregeling afkoppelen. Afkoppelen is een maatregel waarbij het hemelwater dat afstroomt van verhard oppervlak niet langer via een gemengd rioolstelsel wordt ingezameld en verwerkt. Het doel van afkoppelen voor Waterschap Limburg is om wateroverlast in of als gevolg van het stedelijk gebied te…
Lees meerEconomische illustratie voor regenbestendig Amsterdam
Hoe maak je een stad als Amsterdam bestand tegen hoosbuien? Daarvoor is, op initiatief van Waternet, het project Amsterdam Rainproof in het leven geroepen. Door klimaatverandering neemt de kans op extreme regenbuien toe en dit veroorzaakt (steeds vaker) schade zolang er geen regenbestendige maatregelen worden getroffen. Denk hierbij aan straten die water doorlaten, een groen…
Lees meerVerantwoordelijkheden bij risico’s van extreem weer in een veranderend klimaat
Het klimaat verandert met als gevolg een toenemende kans op weersextremen, zoals lange perioden van droogte, hitte, zware zomerse onweersbuien die gepaard gaan met extreme regen, harde windstoten en hagel en langdurige neerslag in de winter. Deze weersextremen kunnen zorgen voor overlast en schade. Bijvoorbeeld in de vorm van storm- of waterschade, hitteschade aan infrastructuur,…
Lees meerOndersteuning bestuurlijke besluitvorming Gemeentelijke Omgevingsvisies (GOVI)
Vanwege de nieuwe Omgevingswet zijn de gemeenten in Nederland verplicht om binnen drie jaar na ingang van deze wet een Gemeentelijke Omgevingsvisie (GOVI) op te stellen. In deze visie legt de gemeente haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. Voor het hele grondgebied stelt de gemeente één omgevingsvisie vast.…
Lees meerOntwikkelen doelenboom water, klimaat en energie
Ter voorbereiding op de komst van de Omgevingswet, werkt de gemeente Urk aan een gemeentelijke omgevingsvisie. Om tot een integrale en gebiedsgerichte visie te komen, werkt de gemeente voor in totaal zeven thema’s een doelenboom uit. De thema’s zijn: ‘gezond dorp’, ‘vitale economie’, ‘bereikbaar & toegankelijk’, ‘natuur & landschap’, ‘wonen’, ‘water, klimaatadaptatie & energie’ en…
Lees meerZorgplicht afvalwater Almere Oosterwold
Bij de gebiedsontwikkeling van de wijk Almere Oosterwold staat uitnodigingsplanologie centraal. In de ontwikkelfase kunnen initiatiefnemers zelf bepalen waar woningen, bedrijven en ook het groen, water en energievoorzieningen worden aangelegd. Het bestemmingsplan legt locaties niet expliciet vast, maar geeft ruimte aan initiatiefnemers om functies op de juiste plekken in Oosterwold te creëren. Er is alleen…
Lees meer