Monitoring & evaluatierapport WBP 2022-2027 Waterschap Drents Overijsselse Delta
Het Waterbeheerprogramma (WBP) 2022-2027 van het waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is op 14 december 2021 door het algemeen bestuur (AB) vastgesteld. Het waterschap wil tijdens de planperiode van het WBP de voortgang van de doelrealisatie monitoren, evalueren en bijsturen. Daarvoor zal gedurende de planperiode een monitoring- en evaluatierapport worden opgesteld, dat jaarlijks geactualiseerd en…
Lees meerBodemkwaliteitsgegevens in de Basisregistratie Ondergrond
In de Basisregistratie Ondergrond zijn gegevens over de ondergrond opgenomen. De basisregistratie wordt de komende jaren verder uitgebreid, vooralsnog met gegevens van geotechnische aard. In 2019 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken daarnaast de mogelijkheid verkend ook de milieuhygiënische bodemkwaliteitsgegevens op te nemen, naar aanleiding van een motie daarover in de Tweede Kamer. Uit onderzoek…
Lees meerOntwikkeling Wadkijker i.s.m. het Waddenfonds
De Waddenzee kent prachtige verhalen, over de enorme biodiversiteit, de cultuurhistorie, de dynamiek en het ontstaan van het werelderfgoed. Veel van deze verhalen zitten verstopt in data die momenteel niet zichtbaar en beleefbaar zijn voor de bewoners en bezoekers van het Waddengebied. Ook professionals kunnen de kennis die er is over de Waddenzee niet optimaal…
Lees meerCommunicatieteam Register Externe Veiligheidsrisico’s
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) dat onder de Omgevingswet is opgesteld legt vast dat er een Register Externe Veiligheidsrisico’s (REV) moet komen. Op dit moment wordt het REV gebouwd, in samenwerking met gemeenten, provincies en omgevingsdiensten. Het Projectplan Register Externe Veiligheidsrisico’s legt daarom veel nadruk op de communicatie met bronhouders en noemt drie communicatiedoelen: transparant…
Lees meerVisie op ondergrondse infrastructuur
Verschillende maatschappelijke trends zorgen voor een steeds drukkere ondergrond, waarin vaak werkzaamheden plaatsvinden. Zo vraagt de energietransitie om uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en de aanleg van een warmtenet. Klimaatverandering vraagt om meer waterberging en meer groen tegen hittestress en het 5G-netwerk moet ook een plek krijgen in de ondergrond. Daarnaast moeten bestaande kabels en leidingen…
Lees meerGraafschades bij rioleringswerkzaamheden
Bij graafwerkzaamheden aan de riolering treden relatief vaak graafschades op. Graafschade leidt tot uitloop van projecten, herstelkosten en overlast. Stichting RIONED, Enexis en het Kabel- en Leidingoverleg (KLO) willen deze graafschades voorkomen. Zij zijn daarom een doorbraakproject gestart, waarin zij onderzoeken wat de oorzaken zijn van graafschades bij rioleringswerkzaamheden en welke concrete maatregelen deze schades…
Lees meerRegister Externe Veiligheidsrisico’s
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) dat onder de Omgevingswet is opgesteld, zegt dat er een Register externe veiligheidsrisico’s (REV) moet komen. Het REV zorgt voor de ontsluiting van gegevens over externe veiligheid van verschillende bevoegd gezagen (o.a. gemeenten, provincies en het Rijk) naar overheden, burgers en bedrijven. Zo kan externe veiligheid op basis van de…
Lees meerLiteratuuronderzoek haalbaarheid kabel- en leidingentunnel gemeente Breda
Graafwerkzaamheden voor kabels en leidingen leveren overlast op voor omwonenden en bedrijven. Doordat veel kabels en leidingen niet netjes geordend in de grond liggen, is er meer kans op uitloop en schades, met nog meer overlast tot gevolg. Gemeente Breda wil verkennen of innovatieve vormen van de ordening van kabels en leidingen in de ondergrond…
Lees meerProgrammamanagement Informatiehuis Bodem en Ondergrond
De Omgevingswet (Ow) is de basis voor het nieuwe stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving. Het stelsel van de Ow bundelt de wet- en regelgeving over ruimte, bouwen en wonen, infrastructuur, water, bodem, natuur en milieu. Goede (beschikbare, bruikbare en bestendige) informatie over fysieke leefomgeving is cruciaal voor een goede uitvoering van de Ow,…
Lees meerAfronding fase 2 (definitiefase) Informatiehuis Bodem en Ondergrond
Op 22 maart jl. zijn door de 10 Informatiehuizen en het regieteam van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) de resultaten van fase 2 (definitiefase) van het DSO opgeleverd. Hiermee is formeel decharge verleend aan deze partijen waaronder aan RWS als kwartiermaker en Ambient als projectmanager van het Informatiehuis Bodem en Ondergrond (IHBO). RWS en Ambient…
Lees meer